OVAKO BI SVET IZGLEDAO NAKON KLIMATSKE APOKALIPSE? Fotografija govori više od 1.000 reči,a OVE MORATE VIDETI (FOTO)
Klimatske promene, Foto: GRAZVYDAS J / Panthermedia / Profimedia

NESTVARNO

OVAKO BI SVET IZGLEDAO NAKON KLIMATSKE APOKALIPSE? Fotografija govori više od 1.000 reči,a OVE MORATE VIDETI (FOTO)

Koristeći svoj dron i neverovatan talenat za Photoshop, francuski umetnik istražuje kako će istaknute arhitektonske lokacije širom sveta izgledati nakon klimatske katastrofe.

Objavljeno:

Verovali mi u to ili ne, klimatske promene su stvarne i događaju se upravo sada. Svaki dan slušamo priče o tome kako postupci čovečanstva nepovoljno utiču na osetljivu ravnotežu ove planete koju nazivamo domom.

Nažalost, uprkos tome što vidimo znakove upozorenja, mnogi od nas izbegavaju da razmišljaju o tome. Međutim, francuskI fotograf i digitalni umetnika Fabien Barau, jednostavno ne može da zažmuri na globalno zagrevanje.

On je na misiji da nas trgne iz našeg sna prikazujući puni obim klimatske apokalipse koja se odvija oko nas.

Koristeći svoj dron i neverovatan talenat za Photoshop, Barau istražuje kako će istaknute arhitektonske lokacije širom sveta izgledati nakon klimatske katastrofe.

"I dalje sam uveren da jednostavna slika može imati veći uticaj na ljude, posebno najmlađe, da shvate verovatnos posledica nedelovanja", rekao je on.

Barau sebe zamišlja kao budućeg istraživača koji plovi novim svetom opkoljenim poplavama i katastrofom.

"Ova je serija lično delo predviđanja posledica klimatskih promena. To nije naučni, već umetnički rad gde sam ispirisan veovatnoćama podataka Međuvladinog odbora za klimatske promene (IPCC)."

U februaru 2022. IPCC je objavio saopštenje u kom upozorava da se vreme za izbegavanje najtežih efektima klimatskih promena zatvara te da kao društvo moramo delovati brzo kako bismo sprečili njihove najkatastrofalnije posledice.

Barau digitalno retušira video snimke i fotografije s drona kako bi prikazao ove katastrofalne posledice, potapanje Kipa slobode u vodu do struka, pretvaranje Slavoluka pobede u morski ukras i pretvaranje Ajfelovog tornja i Koloseuma u pustinje.

Barauova serija povezuje nadrealizam i distopiju i pod velikim je uticajem filmova i umestnosti koji istražuju oba žanra. Objasnio je: "Od detinjstva sam veliki obožavatelj tema postapokalipse i kolapsa jedne civilizacije."

Filmovi kao što su "Planeta majmuna", "Mad Max", "Akira" i dokumentarac Nacionalne Geografije: "Aftermath: Population Zero" takođe su uticali na njega.

Objasnio je: "Volim se baviti fotografijom krajolika i arhitekture i imao sam priliku putovati u mnoge zemlje kako bih fotogrfisao neverojatna okruženja. Ali tokom godina sve sam više osećao razorne efekte ove klimatske krize na biološku raznolikost, krajolike i ljude. Čini mi se da je teško nastaviti sa pretvaranjem da se ništa ne menja."

Bonus video:

01:04

OVO JE POGONSKO GORIVO ZA OLUJE TOKOM LETA! Klimatske promene loše utiču i na zdrave, stručnjaci: Ovo je najbolje za SPARNE DANE

(Espreso/ Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.