DO KRAJA GODINE NAS ČEKA KATASTROFA, FENOMEN PODIŽE TEMPERATURE DO KLJUČANJA! Ponedeljak bio NAJTOPLIJI dan IKADA
Ekstremne vrućine, Foto: Vladimir Sporčić, Aleksandar Jovanović Cile, Nebojša Mandić, Dragan Kadić, Zorana Jevtić

DOBRO SE SPREMITE

DO KRAJA GODINE NAS ČEKA KATASTROFA, FENOMEN PODIŽE TEMPERATURE DO KLJUČANJA! Ponedeljak bio NAJTOPLIJI dan IKADA

Dok će u nekim delovima planete izazvati velike suše, u drugim će izazvati bujice i poplave

Objavljeno:

"El Ninjo" je fenomen koji se obično povezuje sa povećanom toplotom širom sveta, kao i sušom u nekim delovima sveta i obilnim kišama u drugim. U ponedeljak je bio najtopliji dan ikada, a očekuje se da će ovaj fenomen nastaviti da podiže temperature do kraja 2023. godine, piše hrvatski "Indeks".

"Pojava El Ninja će u velikoj meri povećati verovatnoću obaranja temperaturnih rekorda i izazivanja ekstremnih vrućina u mnogim delovima sveta i u okeanu. Deklaracija o El Ninju od strane SMO je signal vladama širom sveta da mobilišu pripreme za ograničavanje uticaja na naše zdravlje, naše ekosisteme i naše ekonomije. Rana upozorenja i predviđanje ekstremnih vremenskih događaja povezanih sa ovom velikom klimatskom pojavom od vitalnog značaja za spasavanje života i sredstava za život“, rekao je generalni sekretar SMO profesor Peteri Talas.

Od 2020. godine svet je pod uticajem izuzetno duge "La Ninje", suprotne pojave El Ninja, koja se završila ranije ove godine. Ujedinjene nacije su saopštile da su, uprkos efektima "La Ninje", proteklih osam godina bile najtoplije u istoriji.

"Bez ovog vremenskog fenomena, zagrevanje bi moglo biti još gore“, kažu UN.

Žena, Piće, Vrućina, Leto, Gazirano piće, Gazirani sok, Sok, Gazirani sokovi, Žeđ
foto: EPA/Marcial Guillen

Vilfran Moufouma-Okia je šef regionalnih službi za klimatsku prognozu u Svetskoj meteorološkoj organizaciji. Otkrio je kako će "El Ninjo" uticati na globalne temperature.

"Uticaj događaja El Ninja na globalne temperature će verovatno povećati globalne temperature jer će El Ninjo doprineti antropogenom zagrevanju“, rekao je on.

Dok će u nekim delovima planete izazvati velike suše, u drugim će izazvati bujice i poplave. Ujedinjene nacije su pozvale vlade širom sveta da se pripreme za posledice dolaska El Ninja.

Ovaj ponedeljak, 3. jula 2023, bio je najtopliji dan ikada zabeležen na globalnom nivou, prema američkim nacionalnim centrima za predviđanje životne sredine. Prosečna globalna temperatura dostigla je 17,01°C, nadmašivši rekord iz avgusta 2016. od 16,92°C, piše "Gardijan".

Jug Sjedinjenih Američkih Država su poslednjih nedelja zahvatile velike vrućine zbog ekstremnih vremenskih uslova. U delovima Кine nastavljen je dugotrajni toplotni talas sa temperaturama iznad 35°C. Severna Afrika zabeležila je temperaturu blizu 50°C, a na Bliskom istoku hiljade pati od neobične vrućine. Čak je i Antarktik zabeležio nenormalno visoke temperature.

Velika Britanija, Vrućina, Leto, Toplotni talas
foto: Profimedia

Šta je "El Ninjo" i kako on nastaje?

El Ninjo potiče iz toplijih voda istočnog Pacifika, uz obalu Južne Amerike, i često je praćen usporavanjem ili preokretom istočnih vetrova u dva pojasa oko Zemlje između suptropskih i ekvatorijalnih oblasti visokog pritiska, gde vetrovi sa jakim preovlađuje istočna komponenta.

"Bili smo svedoci poslednjeg El Ninja 2016. godine i tada smo zabeležili najtoplije leto do sada, iako su klimatske promene doprinele ekstremnim temperaturama u godinama bez ovakvog vremenskog obrasca. Zajedno sa zagrevanjem usled klimatskih promena, mogli smo da vidimo još više temperature u 2023. i 2024", dodaje NOAA.

Bonus video:

07:42

GLOBALNO ZAGREVANJE NE POSTOJI?!

(Espreso/ Index/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.