EL NINJO SE I ZVANIČNO VRATIO: Evo šta kažu stručnjaci kakva će biti 2024. godina
More, Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

vremenske prilike

EL NINJO SE I ZVANIČNO VRATIO: Evo šta kažu stručnjaci kakva će biti 2024. godina

El Ninjo se rađa iz toplijih voda istočnog Pacifika, u blizini obale Južne Amerike, i često je praćen usporavanjem ili zaokretom istočnih vetrova, u dva pojasa oko Zemlje

Objavljeno:

El Ninjo se službeno vratio i najverovatnije će kasnije ove godine prouzrokovati ekstremne vremenske prilike, od tropskih ciklona na pacifičkim ostrvima do obilnih kišnih padavina u Južnoj Americi i suše u Australiji, objavio je Centar za klimatsku prognozu pri američkom Nacionalnom institutu za okeane i atmosferu (NOAA).

Nakon klimatskog obrasca La Ninje u protekle tri godine, koji često blago snizi globalne temperature, topliji El Ninjo je ponovo u akciji, saopštio je NOAA.

Stručnjaci kažu da će 2024. verovatno biti najtoplija godina na svetu.

El Ninjo se rađa iz toplijih voda istočnog Pacifika, u blizini obale Južne Amerike, i često je praćen usporavanjem ili zaokretom istočnih vetrova, u dva pojasa oko Zemlje između suptropskog i ekvatorijalnog područja visokog pritiska, u kojem prevladavaju vetrovi sa istočnom komponentom.

Svetska meteorološka organizacija (SMO) je u maju najavila da nakon tri godine vremenskog sistema La Ninje na Tihom okeanu, koji snižava globalne temperature, postoji 60 posto šanse da će u razdoblju maja i juna doći do promene i da će se ponovo vratiti El Ninjo, njen topliji pandan.

Ta šansa, prema SMO-u, raste na 70 do 80 posto u razdoblju od jula do septembra, prenosi Hina.

U maju, kako su površinske temperature mora porasle širom ekvatorijalnog Tihog okeana, stvorili su se uslovi za El Ninjo, navodi NOAA.

"Poslednjem El Ninju smo svedočili 2016. i tada smo zabeležili najtoplije leto do sada, iako su klimatske promene pridonele ekstremnim temperaturama i u godinama bez tog vremenskog obrasca. Zajedno sa zatopljenjem usled klimatskih promena, 2023. i 2024. bismo mogli imati još više temperature", dodaje NOAA.

NOAA proglašava dolazak El Ninja kada se okeanske temperature u istočnom i ekvatorijalnom Pacifiku povise za 0,5 stepeni Celzijusa više od normale u odnosu na prethodni mesec te traju ili se očekuje da će se nastaviti u idućih pet tromesečnih razdoblja.

Australijski ured za meteorologiju (BOM) ima drugačije kriterijume, tj. glavna područja istočnog Pacifika moraju biti za 0,8 stepeni toplija od proseka.

Dva vremenska fenomena su deo prirodne oscilacije podstaknute temperaturama okeana i vetrovima na Pacifiku, koja se prebacuje između El Ninja, njegove "hladnije sestre" La Ninje i neutralnih uslova. Poslednje tri godine zabeležen je niz neobičnih posledica La Ninje.

Za vreme trajanja El Ninja, vetrovi koji duvaju prema zapadu, uzduž ekvatora, usporavaju i topla površinska voda Pacifika se vraća natrag na istok, gušeći hladnije vode i stvarajući toplije temperature površine okeana.

U godinama La Ninje, vetrovi od istoka do zapada Pacifika su jači, gurajući tople površinske vode na zapad i povlačeći dublju, hladniju vodu na istoku.

NOAA smatra da ima 56 posto šanse da će El Ninjo doseći vrhunac u snazi tokom zime na severnoj hemisferi i da će podići površinsku temperaturu istočnog Pacifika za najmanje 1,5 stepeni.

Prema predviđanjima, čeka nas veoma visok rast temperatura, a sudeći po podacima prikupljenim kroz istoriju, sve to signalizuje da nas očekuje izuzetno snažan El Ninjo fenomen.

Oluje i značajno hladnije vreme mogli bi zahvatiti jug SAD-a, a budući da se očekuje da El Ninjo ima snažan uticaj na nadolazeće zimske sezone, takođe je moguće da će uticati na obrasce padanja snega. Na severu Sjedinjenih Država obično ima manje snežnih padavina tokom zima kada je na snazi El Ninjo, ali više padavina moglo bi zahvatiti središnje i južne delove SAD-a i istok.

U Evropi, najveći uticaj očekuje se nad središnjom Evropom i na jugozapadu. Manje padavima moglo bi biti iznad jugoistočne Evrope i Skandinavije.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.