EVROPA JE U OGROMNOM PROBLEMU: Ovakva KATASTROFA SE PAMTI!
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Pola Evrope u užasnoj situaciji

EVROPA JE U OGROMNOM PROBLEMU: Ovakva KATASTROFA SE PAMTI!

"Poljoprivreda je na kolenima, posebno na Mediteranu"

Objavljeno: 19:59h

Evropa se suočava s ekstremnim sušama zbog čega je potrebno hitno uvesti progresivnije mere za ublažavanje posledica istih, a to se posebno odnosi na sektor poljoprivrede, poručili su iz parlamenta EU na današnjoj sednici u Strasburu.

Zastupnici u Evropskom parlamentu smatraju da EU kao ni vlade država članica ne preduzimaju dovoljne mere za ublažavanje posledica klimatskih promena, pogotovo što se tiče suša i požara koji su ovoga leta opustošili Europu.

Evropski parlament stoga traži od Komisije da ojača mehanizme zaštite od požara, poplava i drugih nepogoda, poboljša upravljanje vodom i šumama i poveća sigurnost snabdevanja hranom koja je zbog suša dovedena u pitanje.

Rezoluciju kojom Evropski parlament poziva Komisiju da uspostavi poseban program potpore državama članicama za borbu sa sušama podržala je u četvrtak velika većina zastupnika, njih 469, dok su 34 zastupnika glasala protiv, a 44 suzdržano.

Nakon pandemije, posledica ruske invazije na Ukrajinu i nedavnih elementarnih nepogoda, pogotovo suša, "poljoprivreda je na kolenima, posebno na Mediteranu", istaknuo je zastupnik iz redova socijalista Paolo De Kastro.

Sad je, dodao je, pravi čas da se reaguje snažnije. No, umesto delovanja, "političari su zabili glavu u pesak", istaknula je zastupnica Ema Visner iz kluba "Renew".

Zastupnica iz kluba socijalista Žite Guteland takođe je istaknula da "se ovo što se dogodilo ovoga leta može protumačiti samo na jedan način: evropska klimatska politika mora se razvijati brže".

Požar, Perast, Kotor
foto: Printscreen/Facebook/Ranko Maraš

"Evropa gori i sve postaje suša"

Na raspravi je naglašeno kako RASSocijalista Cezar Luena rekao je kako "Evropa gori i postaje sve suša", a njegov kolega iz kluba levice Petros Kokalis poručio je da je "ovo verovatno najhladnije leto koje će naša deca iskusiti".

Mnogi zastupnici su rekli kako je ovo "najgora suša u poslednjih 500 godina". To je istaknula i zastupnica iz redova levice Evgenia Rodriguez Palop koja je takođe navela da se izgoreno područje u Španiji ove godine povećalo četiri puta u odnosu na prošlu godinu.

Benoit Biteu iz kluba zelenih poručio je da su rešenja poput skladištenja vode "iluzije". "Poštujte prirodu, trebaju nam stvarna rešenja, sadite drveće, čuvajte sastav tla. Takođe je neizmerno važno da se resursima upravlja na uravnotežen način", rekao je Biteu.

Zastupnica Klara Agilera iz redova socijalista navela je da je prema izveštaju Komisije "čak 47 posto teritorija Evrope trenutno pogođeno sušom". "Praktično pola Evrope je zbog suše i šumskih požara u užasnoj situaciji", rekla je, a prema rečima nezavisne zastupnice Laure Ferare: "Eropska agencija za životnu sredinu smatra da će tokom ove godine biti tri puta više poplava i tropskih vetrova, a samim tim i suša i požara nego prije."

"Komisija i vlade nisu reagovale pravovremeno ni adekvatno"

Osim toga, kada je reč o sušama, istaknula je Irene Toleret iz kluba "Renew", "ne radi se više o fenomenu koji je rezerviran samo za jug Evrope već i problemu koji se sad tiče svih nas". "Više od 800 hiljada hektara je izgorelo. Nikada do sada nismo imali tako veliko izgoreno područje", istakla je Toleret.

No uprkos svim tim brojkama, Komisija i vlade nisu reagovale pravovremeno ni adekvatno, ocenili su zastupnici.

"Evropska komisija svoje klimatske ciljeve nije povećala i time je izazvala niz događaja "Gospođo Von der Lejen, gospodine Timermans, budite odvažni, budite ambiciozniji", rekao je Mišel Blos iz redova zelenih.

Zastupnica EPP-a Lidija Pereira istakla je da brojne vlade u državama članicama, iako "već godinama imaju i novac i uslove da poboljšaju borbu protiv šumskih požara i sastave za upravljanje i štednju vodom, po tom pitanju ništa nisu uradile".

"Suša i borba protiv šumskih požara nisu im bili prioriteti", istakla je.Poverenik komisije Virginijus Sinkevičius složio se sa zastupnicima i rekao, kao i više puta do sad, da "trebamo biti ambiciozniji i uložiti veće napore".

Što se tiče konkretno poljoprivrede, istakao je da politike već postoje, kao što su "Zeleni plan" i strategija "Od polja do stola".

Drugim rečima, klimatske i ekološke politike postoje, no potrebno ih je sproesti.

"Paket mera "Fit for 55" je zapravo jedan vektor za sprovođenje naših ciljeva u praksu", rekao je u ime Veća češki ministar Mikulaš Bek.

(Espreso/Index HR)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.