OTKRIVENO U KAKVOM JE STANJU MALENI SIMBA! Ima lavovski apetit nakon višednevnog tumaranja po BUDVI (FOTO/VIDEO)
Lav, Foto: Printscreen/Facebook

OPORAVLJA SE

OTKRIVENO U KAKVOM JE STANJU MALENI SIMBA! Ima lavovski apetit nakon višednevnog tumaranja po BUDVI (FOTO/VIDEO)

Lavić je juče pronađen u jednoj kući u fazi izgradnje

Objavljeno:

Lavić koji je, nakon višednevne potrage, uhvaćen juče kod Budve je u dobrom stanju, potvrđeno je za Telegraf portal.

Kako saznajemo, lavić ima lavovski apetit i u boljem je stanju nego što je bio juče, kada je pronađen iscrpljen nakon višednevnog tumaranja po naseljima u okolini Budve.

- Jede, hidrira se, spava, oseća se dosta dobro - rekao je za Telegraf portal Aleksandar Dragičević, građanski i ekološki aktivista.

Mladunče lava je, kako nam kaže Dragičević, i sinoć i jutros gledao tim veterinara iz Crne Gore, a očekuje se i dolazak stručnjaka iz Holandije i Nemačke, koji će pomoći u daljem zbrinjavanju životinje.

Lav, Budva
foto: Printscreen/Facebook/Alexandar Dragicevic

- U pitanju su stručnjaci za lavove. Doći će njih dvoje, kako bi pomogli pri zbrinjavanju ove životinje, pregledu i oko cele procedure. Centar za zaštitu i proučavanje ptica je svojim internacionalnim kontaktima omogućio tu podršku od strane internacionalnih organizacija za zaštitu životinja, u ovom slučaju velikih mačaka - kaže sagovornik Telegrafa.

Upravo ti stručnjaci bi trebalo da daju i bolji uvid u zdravstveno stanje lavića koji je postao zvezda u čitavom regionu.

Trenutno se, osim provere njegovog zdravstvenog stanja, radi i na rešenju kako da se lavić udomi, odnosno da mu se pronađe adekvatan smeštaj, za početak u Crnoj Gori, a potom i u inostranstvu.

- Lavić je sada na sigurnom, o njemu se brinu 24 sata dnevno, ima i svoje obezbeđenje, tako da je on sad sigurno i dobro - kaže sagovornik Telegrafa.

1 / 3 Foto: Printscreen/Facebook

Plan je da lavić jednog dana bude smešten u što prirodnijem okruženju. Iako se priča o povratku u prirodno stanište, u slučaju ovog lepotana će to biti teško, jer je od malena odgajan kao ljubimac.

- Zbog toga bi bilo veoma teško da ponovo živi u divljini. Lavovi obično do druge godine žive i uče uz majku, kako se lovi i sve, što ovde nije bio slučaj. Najbolja opcija za njega je da bude smešten u nekom od prihvatilišta za lavove, gde postoje prostranstva da se životinja slobodno kreće, ali tu su i veterinari i ljudi koji mogu da pomognu pri hranjenju i sve - kaže sagovornik Telegrafa.

Podsetimo, lavić je uhvaćen u kući u fazi izgradnje u naselju Krapina. Lavića je uočio službenik policije, koji je pozvao predstavnike Agencije za zaštitu životne sredine, nakon čega je životinja uhvaćena.

- Ušao sam da pogledam objekat, i na prvom spratu sam primetio mladunče lava. Izašao sam i ljudima iz Agencije za zaštitu životne sredine rekao da opkolimo objekat, što smo i uradili. Potom su došli i vatrogasci i u jednoj prostoriji uhvatili lava - rekao je za Vijesti policijski službenik Božo Zec, koji je uočio mladunče.

Lavić je nestao krajem januara u mestu Pobori. Iako se prvo prošle nedelje pojavila informacija da je lav pronađen, ispostavilo se da životinja i dalje luta naseljima. Nakon intenzivne i dobro organizovane potrage, životinja je locirana i odvedena na sigurno.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.