SVETSKA NEMATERIJALNA KULTURNA BAŠTINA: Bokeljska mornarica dobija mesto na listi UNESCO-a!
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Dušan Vuleković

lepe vesti!

SVETSKA NEMATERIJALNA KULTURNA BAŠTINA: Bokeljska mornarica dobija mesto na listi UNESCO-a!

Na Konferenciji Komitieta za nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO-a početkom decembra u Parizu Mornarica će biti proglašena dobrom čovječanstva, prvim takve vrste iz Crne Gore

Objavljeno:

U ponedeljak 15. novembra je stigla izvanredna vest koja se tiče kanidiature Bokeljske mornarice Kotor za upis na Reprezentativnu listu svetske nematerijalne kulturne bašitine UNESCO-a. Evaluaciono telo, tim stučnjaka koji ocenjuje nominacione dosje pojedinih kandidtata, je pozitivno ocenilo dosje Mornarice i preporučilo je UNESCO-u za upis na Listu.

Bokeljska mornarica Kotor, najstarija postojeća pomorska organizacija na svetu, osnovna prema tradiciji 809 godine, ima veoma bogatu kulturnu baštinu koja je stvarana tokom vekova i 2013. g. proglašena je za zaštićeno nematerijalno dobro Crne Gore. Nominacioni dosje, čija je izrada počela početkom 2017. bio je predan UNESCO-u 31. marta 2018. Kandidatura je bila znatno složenija i duže je trajala nego što se očekivalo a izazvala je i osporavanja iz Hrvatske i od nekih hrvatskih institucija u Crnoj Gori. Evaluaciono telo je tada ocenilo da je Mornarica validan kandidat ali da Nominacioni dosje treba dopuniti dodatnim objašnjenjima i informacijama, što je bila odluka UNESCO-a na konfernciji Komiteta za nematerijalnu kulturnu baštinu u Bogoti decembra 2019.godine. Sledeći sugestije strunjaka stručni tim Ministarstva kulture zajedno sa predstavnicima Mornarice je izvršio dopune i izmene Nominacionog dosjea koji je predan UNESCO-u 31. marta 2020.

Na Konferenciji Komitieta za nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO-a početkom decembra u Parizu Mornarica će biti proglašena dobrom čovečanstva, prvim takve vrste iz Crne Gore.

Na taj način su dugogodišnji napori Mornarice i njenog rukovodstva, stručnog tima Ministarstva kulture i brojnih osoba i instuticija koji su podržavali tu kandidtauru krunisani velikim uspehom. Kotorska opština tako postaje, imajući vidu njen prostor i broj stanovnika, opština sa najviše dobara na listi UNESCO-a, 1979. Kotor sa okolinom je proglašen kulturnim i ambijentalnim dobrom čovječanstva, 2017. su kotorska utvrđenja proglašena kulturnim nasleđem čovečanstva i najzad će i Bokeljska mornarcia biti proglašena svetskim nematerijalnim kulturnim dobrom.

Bonus video:

05:52

KOSOVO: Beriša o Briselskim (ne)sporazumima

(Espreso/Boka News)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.