ZEMLJOTRESI DOBRO PRODRMALI CRNU GORU, ALI DA LI JE TU I KRAJ? Seizmolozi objasnili ŠTA MOŽE DA SE DESI
Ilustracija, Foto: Profimedia

zabrinuti

ZEMLJOTRESI DOBRO PRODRMALI CRNU GORU, ALI DA LI JE TU I KRAJ? Seizmolozi objasnili ŠTA MOŽE DA SE DESI

Za paniku nema potrebe

Objavljeno:

Posle zemljotresa jačine 4,3 jedinice Rihterove skale, sa epicentrom u masivu Orjena, koji je zatresao Herceg Novi i uznemirio stanovništvo u subotu 26. juna sat i 19 minuta posle ponoći, registrovana je serija slabijihpotresa.

Dalja dešavanja ne mogu se predvideti kaže seizmolog u Hidrometeorološkom i seizmološkom zavodu Crne Gore Milena Tomanović. Izvesno je jedino da u ovoj instituciji pomno prate situaciju a jačina zemljotresa nakon ovog koji se ocenjuje kao srednje jak iznosila je od 1,8 jedinica do 3,2 jedinice Rihterove skale.

- Ne bi trebalo da se dese jači potresi od ovoga, ali u seizmologiji nema pravila. Videćemo narednih dana kakva će biti seizmička slika - objasnila je Tomanović.

Dodala je ipak da za paniku nema potrebe, a činjenicu da se zemljotres osim u gradovima Boke osetio i u Republici Srpskoj, odnosno BiH i Hrvatsko, komentariše kao indikator koji pokazuje kako se širilo polje inteziteta nakon potresa od 4,3 jedinice Rihterove skale.

Na osnovu iskustva i narednih dana mogući su zemljotresi u hercegnovskom zaleđu. Iz Parka prirode Orjen sugerisali su zbog toga posetiocima da dodatno obrate pažnju na teren po kojem se kreću, da izbegavaju strme, krševite padine i speleološke objekte jer su ta mesta potencijalno opasna prilikom zemljotresa zbog mogućnosti urušavanja stena i odrona.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.