Između ćirilice i hleba, biram - ćirilicu! Pismo ove učiteljice oduševilo je CG!
Foto: Profimedia/Facebook

Pobuna prosvetarke

Između ćirilice i hleba, biram - ćirilicu! Pismo ove učiteljice oduševilo je CG!

Milena Zoranović, učiteljica OŠ "Jugoslavija" iz Bara, uputila je otvoreno pismo crnogorskom ministru prosvete Predragu Boškoviću, u kojem navodi da kada pred nju stave izbor: posao ili ćirilica, ona bira ćirilicu
Objavljeno: 21.09.2016. 14:26h
  • 34

Pismo jedne učiteljice ministru prosvete postalo je nešto o čemu priča čitava Crna Gora.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Revolt kod Milene Zoranović, učiteljice iz Bara, izazvalo je izbacivanje ćirilice iz zvanične dokumentacije škola za šta ona tvrdi da je politička odluka kojom se krše ustavna prava onih koji pišu ćirilicom.

foto: facebook.com/milena.zoranovic.7

Ovo je pismo koje je ona poslala ministru.

- Obraćam se javnim pismom zato što znam da službe u Ministarstvu ne odgovaraju na dopise koje sam i lično, ali i moje kolege, uputila Ministarstvu povodom raznih nedoumica koje je trebalo otkloniti. Gospodine ministre, političkom odlukom izbacili ste ćirilicu iz zvanične dokumentacije i prepiske u školama. Nijedan dokument iz škola, već godinama, u Ministarstvo ne dolazi napisan ćirilicom. Nastavak potiranja ćirilice bilo je uvođenje i obrazaca za svedočanstva, a od ove školske godine i uvođenje dnevnika, đačkih knjižica, matičnih knjiga. Ćirilice nema ni u tragovima. Možda na tabli na ulazu u neku školu i to je sve. Da li će škole biti obrazovanije, kulturnije, stručnije, profesionalnije, evropskije institucije ako naredite i demonstrirate silu pričom oko primene pravopisnog pravila da bi obrazac trebalo popunjavati pismom na kojem je dat? Molim Vas, ne vređajte me pričom da su, po Ustavu, oba pisma ravnopravna. Ja nemam alternativu. Naredili ste. Niste mi ostavili mogućnost izbora. Pokažite mi gde je tu ravnopravnost, piše Zoranovićeva u otvorenom pismu.
 

Zoranovićeva dalje postavlja pitanje da ako Ministarstvo ne poštuje njeno ustavno pravo zašto bi onda ona morala da bude profesionalac i poštuje pravopisno pravilo? Kako kaže, ona može da razume odluke Boškovića, jer on mora da ostavi politički trag zarad svoje političke budućnosti, ali joj nije jasno zašto to čini na takav način.

foto: Printscreen in4s.net

- Ima i drugih načina da Vas prepoznaju i cene. Uvaženi ministre, dnevnik, latinični obrazac, popunila sam ćiriličnim pismom. Koliko sam pogrešila? Koja je kazna i za onoga ko ne primenjuje Ustav i za mene koja ne poštujem pravopisno pravilo?, navodi se u pismu uz konstataciju da je ćirilicu lakše braniti u Hrvatskoj nego u Crnoj Gori.

- I znam ja, ministre, da je između hleba i ćirilice pametnije birati hleb, ali ja ipak biram ćirilicu zato što sam učiteljica!, zaključila je ona.

(Espreso.rs / In4s)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media