MILO SVE KARTE BACIO NA BAJDENA: Saopšteno o čemu je pričao sa AMBASADORKOM SAD u Podgorici
Milo Đukanović, Foto: Print Screen Youtube

POLITIKA

MILO SVE KARTE BACIO NA BAJDENA: Saopšteno o čemu je pričao sa AMBASADORKOM SAD u Podgorici

Razgovarali smo o potrebi da se smire tenzije u Nikšiću i važnosti očuvanja integriteta predstojećih lokalnih izbora.

Objavljeno:

Tenzije u Nikšiću je potrebno smiriti kako bi integritet predstojećih lokalnih izbora bio sačuvan, ocenjeno je u sredu na sastanku predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i ambasadorke Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džudi Rajzing Rajnke, prenela je RTCG.

"Razgovarali smo o potrebi da se smire tenzije u Nikšiću i važnosti očuvanja integriteta predstojećih lokalnih izbora. SAD su čvrsto opredeljene u podržavanju Crne Gore čvrsto usidrene u evro-atlantskim institucijama i oslobođenu od stranog uticaja", navela je Rajzing-Rajnke na svom Tviter nalogu.

Prema RTCG, Djukanović je uputio čestitke na inauguraciji novog predsednika Bajdena, i "iskazao zadovoljstvo sadržajem razgovora koje je predsednik Bajden imao sa evropskim liderima Merkel i Džonson na liniji zaključka da će ZB biti jedan od prioriteta američke vanjske politike".

On je takođe ocenio da je dragoceno za Crnu Goru da administraciji SAD "približi novu realnost na Balkanu, koji je pred opasnošću da ponovi greške i ideje iz 90-ih o velikodržavnim projektima i tezama o nemoguhnostima postojanja multietničkih demokratija".

Ponovio je punu spremnost za konstruktivan odnos u uslovima kohabitacije za sve odluke i politike koje su u interesu Crne Gore i njenog jasnog evroatlantskog puta.

Ambasadorka je rekla da će SAD i dalje podržavati demokratske principe zasnovane na Ustavu, izbornoj volji i viziji evroatlantske budućnosti Crne Gore, i da ne žele da vide strani uticaj na nešto što je crnogorski proces.

Ona je izrazila zabrinutost da bi eventualni unutrašnji konflikti mogli onemogućiti postizanje opštih ciljeva, te navela da SAD cene inpute koji im pomažu da na najbolji način podrže demokratsku stabilnost Crne Gore na njenom evroatlantskom putu.

U kontekstu aktuelnih dešavanja sagovornici su se saglasili da je nezavisnost sudstva i tužilaštva od suštinskog značaja za izbalansiranu vlast, prenosi RTCG.

Bonus video:

(Espreso.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.