KOLUMBIJAC RODRIGO JUHUM TRUHILJA TEOFIL SE ZAMONAŠIO NA CETINJU: Dobio je ime Amfilohje! (FOTO)
Rodrigo Juhum Truhilja Teofil, Foto: FOTO: mitropolija.com

mitropolija se oglasila

KOLUMBIJAC RODRIGO JUHUM TRUHILJA TEOFIL SE ZAMONAŠIO NA CETINJU: Dobio je ime Amfilohje! (FOTO)

Rodrigo Juhum Truhilja Teofil sinoć se zamonašio u Cetinjskom manatiru i uzeo monaško ime Amfilohije....

Objavljeno:

Pravoslavnog Kolumbijca i cetinjskog bogoslovca Rodriga Juhumu Truhilja Teofila sinoć je u Cetinjskom manastiru Episkop buenosajreskli i južno-centralnoamerički g. Kirilo zamonašio i dao mu monaško ime Amfilohije, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

1
foto: FOTO: mitropolija.com

Nakon monašenja Vladika Kirilo je rekao da je novi monah ime dobio po njegovoj sopstvenoj želji u čast Svetoga Amfilohija Ikonijskog.

- A možemo slobodno reći i u čast Svetoga Amfilohija Cetinjskoga, ali nećemo ništa prejudicirati – to će Bog i Crkva sveta otkriti i kazati u svoje vreme. U svakom slučaju, to je bila želja našega brata bivšega Teofila, sada Amfilohija zbog toga što je i njemu kao i mnogima od nas naš blaženopočivši Mitropolit Amfilohije bio duhovni otac - rekao je Vladika buenosajreski.

1
foto: FOTO: mitropolija.com

On je podsetio da je mitropolit Amfilohije brinuo i o crkvama u južnoj hemisferi, pa je otuda i Teofilo i došao na Cetinje.

- Interesantno je da se on monaši na novu godinu. Počinje, dakle, novi život. Takođe se monaši na dan obrezanja Gospodnjeg i na taj način pokazuje da i on obrezuje svoj stari život i odbacuje ga, i počinje novi život u monaškom poslušanju - rekao je on.

Novom monahu Amfilohiju poželeo je da svoje ime časno pronese do Kolumbije sećajući se uvek života Svetoga Amfilohija Ikonijskog i svog duhovnog oca mitropolita Amfilohija.

Dodao je da takođe nije slučajno što je monah Amfilohije postrig primio na praznik Svetog Vasilija Velikog.

- Upravo je Sveti Vasilije Veliki pisao Amfilohiju Ikonijskom jedan traktat o Duhu Svetome. I vama u zapadnim krajevima treba da razmijete malo bolje treće lice Svete Trojice - kazao je Episkop Kirilo.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.