MOGUĆE POKRETANJE MILOVE SMENE SA FUNKCIJE, AKO SE I DALJE BUDE INATIO: Može da izazove veliku krizu u DRŽAVI!
Đukanović, Foto: printscreen

inat đukanovića vodi do razrešenja....

MOGUĆE POKRETANJE MILOVE SMENE SA FUNKCIJE, AKO SE I DALJE BUDE INATIO: Može da izazove veliku krizu u DRŽAVI!

Posledice predsednikovih odluka i loše kohabitacije sa predstavnicima nove vlasti

Objavljeno:

Neočekivana odluka predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, da vrati Parlamentu set zakona, među kojima i onaj o slobodi veroispovesti i ne potvrdi opoziv jednog broja ambasadora, dovelo je u pitanje kohabitaciju nove vlasti i šefa države.

Skupština Crne Gore će 20. januara glasovima većine ponovo izglasati "sporne" zakone koji će po drugi put doći u ruke Đukanovića. On i tada može da odbije da parafira pravna akta, s tim što bi u tom slučaju to zemlju gurnulo u još dublju krizu. Komite bi slavile Milovu prvu odluku, ali bi se pred Đukanovićem ovog puta otvorio politički i lični ambis.

Inaćenje predsednika države moglo bi pokrenuti njegovo razrešenje sa funkcije koju pokriva, što bi značilo Milovu smenu i ulazak u period koji će mu sigurno doneti dosta glavobolje. Politički analitičar Igor Damjanović kaže, za "Novosti", da su samo naivni mogli da gaje iluzije da je kohabitacija Mila Đukanovića i ostatka njegovog režima sa novom vladom moguća.

- Da je tako pokazalo je Đukanovićevo proceduralno odbijanje da potpiše nekoliko zakona, od kojih su najznačajnije promene Zakona o slobodi veroispovesti, a predsednik je odbio i da verifikuje povlačenje ambasadora. Pored Đukanovićevog ličnog odbijanja da ispuni svoje elementarne zakonske obaveze, slično se ponašaju i organi administracije i vlasti gde on i dalje ima kontrolu, na primer Državna izborna komisija koja je odbila da verifikuje mandat poslanici vladajuće većine - ističe Damjanović.

Naš sagovornik je prilično siguran da će Đukanović, ukoliko ne bude jakog pritiska sa Zapada, ponovo odbiti da potpiše izmene Zakona o slobodi veroispovesti i da će se jednako poneti kada na dnevni red dođe Zakon o popisu!

- Dakle, naredne nedelje biće interesantno kako će se zapadni faktor, koji nakon 30. avgusta nije bio naklonjen svom višedecenijskom miljeniku Đukanoviću, postaviti prema političkoj i ustavnoj krizi koju on generiše. Ukoliko zapadni ambasadori ne odrede se jasno i upozore predsednika Crne Gore da mora ispuniti svoje zakonske obaveze, bojim se da to može biti tihi signal bivšem režimu da produbi krizu, izazove dopunsku nestabilnost i pripremi se za povratak na vlast u dogledno vreme - prognozira Igor Damjanović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.