KAKVA DRAMA U CRNOJ GORI: Đukanović odbio da potpiše ovaj dokumet
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović, Foto: AP

IZRIČIT

KAKVA DRAMA U CRNOJ GORI: Đukanović odbio da potpiše ovaj dokumet

On je povodom odluke ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića o opozivu sedam ambasadora uz obrazloženje da nisu radili u skladu sa interesima države, dodao da bi pristajanje da donese ukaz značilo da je saglasan sa tim "paušalnim, politikantskim i refanšističkim ocenama"

Objavljeno:

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović odbio je da potpiše ukaz o opozivu sedam ambasadora i zatražio objašnjenje tvrdnji "da su radili protiv interesa države".

"Takva ocena zaslužuje objašnjenje. Najpre zbog ljudi o kojima je reč. Ne manje važno, zbog zemalja prijema u kojima obavljaju dužnost ambasadora. A nije nevažno, i zbog redsednika Crne Gore koji im je potpisao akreditivna pisma kojim ih preporučuje šefovima država prijema", naveo je Djukanović.

On je povodom odluke ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića o opozivu sedam ambasadora uz obrazloženje da nisu radili u skladu sa interesima države, dodao da bi pristajanje da donese ukaz značilo da je saglasan sa tim "paušalnim, politikantskim i refanšističkim ocenama".

"Naravno, nije nepoznata praksa i drugih zemalja da nakon promene vlasti promene jedan broj, uglavnom nekarijernih diplomata, sa političkim obrazloženjem. Ipak, takve legitimne političke poteze nove vlasti treba preduzimati ne blateći ljude, ne urušavajući njihov moralni i profesionalni integritet. Jer, kako pišemo o drugima dok smo 'važni' čitaćemo o sebi kad budemo manje važni. I to neće biti dobra legitimacija crnogorske demokratske kulture", naveo je crnogorski predsednik.

Đukanović je novoj Vladi poručio da u cilju korektne saradnje "u realizaciji neupitnih politika nove većine, koriste korektna i u političkoj i demokratskoj praksi uobičajena obrazloženja", a ne "ovakva".

Radulović je opozvao ambasadore Crne Gore u Kini Darka Pajovića, u Srbiji Tarzana Miloševića, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanku Jeknić, pri Svetoj stolici Miodraga Vlahovića, u Italiji Sanju Vlahović, u Bosni i Hercegovini Obrada Miša Stanišića te ambasadorku u Nemačkoj Veru Kuliš.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.