43 ODSTO CRNOGORACA VERUJE DA JE KORONA VIRUS PREVARA: Za sve OPTUŽUJU ovu DRŽAVU!
Ilustracija, Foto: EPA/Boris Pejović

nepoverenje

43 ODSTO CRNOGORACA VERUJE DA JE KORONA VIRUS PREVARA: Za sve OPTUŽUJU ovu DRŽAVU!

Ipak, dodaju, 41 odsto stanovništva izrazilo je zainteresovanost da bude vakcinisano, prepoznajući (44 odsto) da bi vakcina mogla da spase njihove živote

Objavljeno:

Četiri od 10 građana Crne Gore (43 odsto) smatra da je korona virus prevara, a 38 odsto veruje u teoriju zavere da su Sjedinjene Američke Države (SAD) namerno stvorile virus.

To su rezultati istraživanja o percepciji koju je uradio ugledni “GlobSec”, a prenele podgoričke Vijesti.

Ipak, dodaju, 41 odsto stanovništva izrazilo je zainteresovanost da bude vakcinisano, prepoznajući (44 odsto) da bi vakcina mogla da spase njihove živote.

Iz “GlobSeca” ističu da je poverenje u državne institucije i njihova sposobnost da pruže istinite informacije snažno povezano sa spremnošću stanovništva da se vakciništu protiv kovida-19.

Mada je samo 37 odsto ispitanika u proseku zainteresovano za vakcinu, ističe se da taj procenat raste do 53 među onima koji veruju svojim institucijama.

“Najveća razlika između dve grupe viđena je u Crnoj Gori, Rumuniji i Slovačkoj. Ovi podaci potvrđuju gledište da ukoliko državne institucije investiraju resurse u dobijanju poverenja građana i angažuju se u strateškoj komunikaciji, mogli bi se pokazai efikasniji u prevazilaženju pandemije”, navodi se u dokumentu.

U ovoj međunarodnoj nevladinoj organizaciji sa sedištem u Bratislavi pitali su ispitanike i ko je najbolje odgovorio na krizu izazvanu korona virusom.

Među zemljama regiona, na primer, Crna Gora, Srbija i Severna Makedonija veruju da se Kina bolje snašla od Evropske unije.

Među građanima Crne Gore je bilo 19 odsto onih koji su na strani EU, a 38 na strani Kine, u Srbiji je taj odnos 11 na prema 58 odsto, pišu Vijesti.

Crna Gora se našla prva na listi zemalja u kojima najveći broj stanovništva veruje u terorije zavere.

Čak 40 odsto stanovništva veruje u terorije zavere koje se tiču kovid-19, dok je taj procenat u Srbiji 38, a u Severnoj Makedoniji 35 odsto.

U Bugarskoj je 33, Slovačkoj 31, Češkoj 29, Rumuniji 26, Poljskoj 24, a Mađarskoj 21 odsto.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.