CRNA GORA IZBEGLA BANKROT: Novi ministar finansija Crne Gore nije samo to rekao! POSLUŠAJTE OVE NJEGOVE REČI
Podgorica, Foto: EPA-EFE/KOČA SULEJMANOVIĆ

region

CRNA GORA IZBEGLA BANKROT: Novi ministar finansija Crne Gore nije samo to rekao! POSLUŠAJTE OVE NJEGOVE REČI

On je novinarima rekao da su obveznice izdate pod povoljnim uslovima, da je to bila "neverovatna prilika jer je ovo najjeftinija kamata za B rangiranu državu".

Objavljeno:

Novi crnogorski ministar finansija, Milojko Spajić, izjavio je danas, povodom odluke da se država izdavanjem evro-obveznica zaduži 750 miliona evra, čime je Crna Gora u sredu, kako je rekao, izbegla bankrot.

On je novinarima rekao da su obveznice izdate pod povoljnim uslovima, da je to bila "neverovatna prilika jer je ovo najjeftinija kamata za B rangiranu državu". Ministarstvo finansija emitovalo je u sredu državne obveznice na međunarodnom tržištu u iznosu od 750 miliona evra kojima će se nadoknaditi manjak u državnoj kasi u narednoj godini. Obveznice su na period od sedam godina s kamatom od 2,95 odsto i sve su prodate.

Ministar je rekao da će od tog novca vratiti stare kredite koji su nepovoljni, refinansiraće one koji dolaze na naplatu i "investiraće u budućnost Crne Gore".

Ništa od tog novca, rekao je, neće ići na potrošnju i dodao da je izdavanje obveznica bila jedina optimalna mera.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić izjavio je da je koncesija za preduzeće Aerodromi Crne Gore i dalje opcija i da će nova Vlada nastaviti razgovore sa zainteresovanim koncesionarima.

Za koncesiju je bila doskora vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS), ali se tome protivio njen koalicioni partner, Socijaldemokrate (SD).

Predstavnici nove parlamentarne većine su tada bili protiv davanja aerodroma pod koncesiju.

"Mi ćemo da nastavimo razgovor s koncesionarima, videćemo uslove, i kako je proces išao. Imaćemo budžetsku rezervu za slučaj da se taj dil ne desi", rekao je danas Spajić.

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.