DPS JE GOTOV? Upravo je ovo javljeno, u glavnoj ulozi je Abazović
Abazović, Foto: Printscreen

30 godina čekao

DPS JE GOTOV? Upravo je ovo javljeno, u glavnoj ulozi je Abazović

Prvi put nakon 30 godina u CG se bira vlada bez DPS-a

Objavljeno: 10:43h

Prvi put nakon 30 godina u crnogorskom parlamentu će se danas i narednih dana, a možda i dva, razmatrati izbor nove vlade u kojoj neće biti DPS-a, čiji je lider aktuelni rpedsednik Milo Djukanović.

Sudeći prema izjavama predstavnika parlamentarnih stranaka poslednjih sedmica upravo je to razlog zbog kojeg se očekuje da će vlada mandatara Zdravka Krivokapića dobiti potrebnu većinu, uprkos mnogim neslaganjima sa načinom na koji je ona formirana, kao i izborom pojedinih njenih članova.

To je potvrdio i potpredsednik Građanskog pokreta URA Filip Adžić, parlamentarne stranke čiji će lider Dritan Abazović biti jedini političar u novoj vladi.

"Mi smo se okupili da bi smenili Demokratsku partiju socijalista i prekinuli zaduživanje, rasprodaju resursa, imovine", rekao je Adžić.

Vlada će, kaže, biti posvećena građanima, a ne liderima.

Adžić je saopštio da su iz tog pokreta mandataru Zdravku Krivokapiću sugerisali da Vesna Bratić, zbog stavova koje deli javnost, ne bude kandidat za ministra prosvete, nauke, kulture i sporta.

URA, kako je rekao, nije zadovoljna određenim personalnim rešenjima za ministre u novooj vladi, kaže Adžić i dodaje da smatra da pojedini ljudi nije trbalo da budu na spisku ministara buduće vlade.

"U tom aspektu i URA je nezadovolja, ne konceptom, ali u personalnom smislu svakako...", rekao je Adžić za crnogorski Javni servis TVCG.

Vladimir Martinović iz Demokratske Crne Gore kaže da od današnje rasprave očekuje da ona bude u duhu demokratije, argumentovana argumentovana i sa novim trendom crnogorskog parlamenta kad je reč o kulturi dijaloga.

I Martinoić smatra da je mandatar preuzo odgovornost za personalni sastav vlade, ali i za ono što su plan, program i ciljevi vlade.

"Sve ono što je uspeh ili neuspeh ove vlade isključivo je odgovornosti gospodina Krivokapića. Što se nas tiče, parlament će imati isključivo ustavnu funkciju, da će se po prvi put desiti da parlament neće biti protočni bojler za usvajanje odluka", rekao je Martinović.

"Kad imate jednopartizam 30 godina, onda su i očekivanja građana visoka. Za kratak se period ne može sve dovesti u idealnu ravan, ali ako građani vide promene, znaće da to cene...", rekao je Martinović.

Marko Kovačević iz Demokratskog fronta (DF) rekao je da je izvesno da će vlada biti izglasana i da veruje da ne može biti iznenađenja.

"Mogu da se pouzdam samo u poslanike koalicije Za budućnost Crne Gore. To ne znači da nemam poverenja u druge, ali za ove mogu da tvrdim", rekao je.

Iako je, kaže, bilo razlika u periodu sastavljanja vlade, veruje da će na kraju svi biti zadovoljni.

Prema njegovim rečima, nova vlada bi u simboličnom smislu rebalo da povuče ili izmeni i dopuni Zakon o slobodi veroispovesti, o čemu je govorio mandatar u ekspozeu.

"On je doduše rekao da su potrebne izmene i dopune. Mi u Novoj smatramo da je zakon potrebno potpuno povući, kako bi se Srpska pravoslavna crkva (SPC) dovela u ravnopravan položaj s drugim verskim zajednicama u Crnoj Gori", rekao je Kovačević, preneo je portal RTCG.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.