NEVEROVATNO ZVUČI, ALI... Milo ukida SLAVE?
Milo Đukanović, Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

MILO I DALJE PROGONI SPC

NEVEROVATNO ZVUČI, ALI... Milo ukida SLAVE?

Sveštenik SPC u Crnoj Gori Miajlo Backović kaže da odlazeća vlast izaziva nemire i da što pre treba izglasati novu vladu

Objavljeno:

Poraženi crnogorski predsednik Milo Đukanović i dalje progoni Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), pa sad čak pokušava da ukida i slave!

Đukanovićeva policija juče je saslušala episkopa Kirila, sveštenika Dalibora Milakovića i paroha Branka Vujačića zbog liturgije i sedmodnevnog pomena blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju 8. novembra, na Mitrovdan, u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Ovim povodom oglasila se i Mitropolija crnogorsko-primorska, ističući da je ovo nastavak progona sveštenika SPC.

"Vladika Kirilo je u podgorički Centar bezbednosti došao u pratnji advokata Boža Milonjića posle poziva nadležnih organa da da izjavu u vezi sa ovim događajem. Ispred Centra bezbednosti se okupila grupa građana u znak podrške episkopu Kirilu, ali i protesta zbog nastavka progona arhijereja i sveštenika naše Crkve. Sveštenstvo, monaštvo, verni narod sa svojim arhijerejima od početka pandemije koronavirusa u Crnoj Gori nalazi se pod selektivnim progonom odlazeće vlasti", navodi se u saopštenju.

Nakon što je pušten iz podgoričkog Centra bezbednosti, paroh Branko Vujačić kaže da se nada da će uskoro prestati ovakav odnos vlasti prema pravoslavnom narodu.

- Dao sam izjavu u vezi sa nedeljnom mitrovdanskom liturgijom u Sabornom hramu, na poziv inspektora Centra bezbednosti. Oni procenjuju da nisu ispoštovane mere NKT. Po nalogu tužioca sam pušten i sad čekamo dalji postupak. Čuli smo nedavno i izjave od najviših državnih zvaničnika da je SPC glavni krivac za širenje epidemije, tako da to doživljavamo kao nastavak progona SPC od trenutne državne vlasti. Nadamo se da će uskoro prestati ovakav odnos i progon, te da dolazi mirnije i bolje vreme za SPC i pravoslavni narod - zaključuje paroh Vujačić.

Backović: Odlazeća vlast izaziva nemire!

Sveštenik SPC u Crnoj Gori Miajlo Backović kaže da odlazeća vlast izaziva nemire i da što pre treba izglasati novu vladu.

- U Crnoj Gori 30. avgusta je pobedio narod, ali to je još magla za koju se mnogi hvataju. Onog trenutka kada se narodna volja materijalizuje novom vladom i preuzimanjem izvršne vlasti, tek će se početi sa demontažom sistema odlazeće vlasti. Do tada će biti pokušaja destabilizacije i izazivanja nemira, što bi, naravno, produbilo već postojeće podele. Zbog toga treba što pre izglasati vladu. Narod ne želi odlaganja i glupe izgovore, ali ni pritiske! Sednicu Skupštine treba što pre sazvati! - poručuje Backović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Informer.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.