MISTERIJA POSLEDNJEG PISMA MITROPOLITA AMFILOHIJA! Amanet koji skida prokletstvo sa Crne Gore?
Pokojni mitropolit Amfilohije, Foto: Kurir TV

OSTAVIO IM U AMANET

MISTERIJA POSLEDNJEG PISMA MITROPOLITA AMFILOHIJA! Amanet koji skida prokletstvo sa Crne Gore?

Među tri želje u oproštajnom pismu sigurno je i vraćanje Njegoševe kapele na Lovćen, što Amfilohije nije uspeo da uradi za života i smatrao je ključnim za pomirenje

Objavljeno:

Mitropolit Amfilohije ostavio je oproštajno pismo sa tri amaneta, namenjeno budućem premijeru Zdravku Krivokapiću i narodu, potvrdio je ekskluzivno za Srpski telegraf veliki dobrotvor SPC i blizak prijatelj počivšeg srpskog velikana biznismen Miodrag Daka Davidović.

- Rano je da se sadržaj pisma obelodani narodu - kratko nam je rekao Davidović i tako produžio misteriju.

foto: Printscreen/Youtube/AVTOKEFALIS

Dodaje da o poslednjoj volji preminulog mogu da svedoče otac Justin i on jer su baš oni zamolili mitropolita da to napiše iako je bio u velikim bolovima.

KOMUNISTIČKA UJDURMA

Možda jedan od ključeva za odgonetanje poslednje mitropolitove volje stoji u njegovom obećanju da neće umreti, a da na vrh Lovćena ne vrati Crkvu Svetog Petra Cetinjskog i narod u Crnoj Gori ispuni Njegošev zavet.

- Prokletstvo sa Crne Gore neće se skinuti sve dok se ne vrati Njegoševa crkva na Lovćenu. I danas su mošti njegove na raspeću. Eno ga utamničenog u onom zindanu paganskom, vapije svojim Crnogorcima da ga vrate u njegovu crkvu, da obnove Crkvu Svetog Petra Cetinjskog, njegovog strica, da bi on skinuo prokletstvo sa Crne Gore - poručivao je svojevremeno mitropolit.

Izvori Srpskog telegrafa bliski Mitropoliji crnogorsko-primorskoj podsećaju da je to bila i jedna od najčešćih parola tokom višemesečnih litija za odbranu svetinja od nakaradnog zakona o slobodi veroispovesti, koji je usvojio režim Mila Đukanovića. Kapela je srušena u leto 1972. godine dekretom tadašnje crnogorske komunističke vlasti da bi ustupila mesto mauzoleju koji je uradio Ivan Meštrović uprkos žestokom protivljenju SPC u Crnoj Gori.

Joanikije pravi naslednik

Protojerej i glavni i odgovorni urednik Radio Svetigore Nikola Pejović kazao je da je vladika Joanikije jedan od najomiljenijih episkopa, ne samo u Crnoj Gori nego i u srpskoj crkvi i da bi bilo potpuno prirodno i logično da on bude i naslednik mitropolita Amfilohija.

foto: Printscreen

On je rekao da je Joanikije duhovni sin mitropolita Amfilohija, episkop koga ljudi s istom ljubavlju i istim poštovanjem doživljavaju kao Amfilohija.

Pejović je demantovao pisanje medija da je Vučićev zahtev da govori na sahrani odbijen jer, koliko on zna, takav zahtev nije ni poslat.

- Vučićev dolazak nas je obradovao jer to znači bolje odnose Srbije i Crne Gore - kazao je Pejović.

Zbog toga je Amfilohije smatrao da je od toga dana Crna Gora krenula u provaliju i da kapela mora biti vraćena kako bi se "zacelile duboke rane među narodom i u državi".

- Ponovnim podizanjem Njegoševe kapele Crna Gora i Crnogorci će se okrenuti jedni drugima, zajedništvu i svemu što je dobro - govorio je mitropolit.

Izvesno je da je padom Milove antisrpske vlasti širom otvoren put da se Amfilohijeva želja i ostvari, nakon smrti.

- Treba imati u vidu da je Amfilohije ceo život posvetio borbi za očuvanje svetinja i razvoj tih svetinja, bio je jedan od najvećih misionara u SPC, ako uzmemo to u obzir, mogao bih da pretpostavim da jedan od amaneta može biti izgradnja crkve na Lovćenu, govorio je da je to značajno i da se nadao da će da podigne tu crkvu za života - kaže za Srpski telegraf verski analitičar Željko Injac.

Drugi amanet bi, prema njegovom mišljenju, mogao da bude vezan za naslednika na tronu.

- Sasvim sigurno je da je to trenutni administrator Joanikije, koji mu je bio desna ruka, što se videlo i na litijama, a treći amanet, pretpostavljam, jeste oko formiranja nove vlade, da se podrži pravac i političko delovanje Krivokapića, budući da je on crkven čovek i bio je blizak prijatelj i mislim da je Amfilohije u njega polagao nade - smatra Injac.

- On je u stvari želeo da se nastavi onaj put kojim je krenuo, a to je očuvanje srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori.

KOSOVSKI ZAVET

Izvesno je da je padom Milove antisrpske vlasti širom otvoren put da se Amfilohijeva želja i ostvari, nažalost, nakon smrti.

Jedan od najboljih poznavalaca prilika u Crnoj Gori, advokat i publicista Predrag Savić, veruje da se jedan od amaneta odnosi na Kosovo.

MONAHINJE U SUZAMA LJUBE KRST I PLOČU

I dan nakon sahrane, brojni građani, kao i monaštvo dolazili su da se poklone na grobu mitropolita Amfilohija, gde su se tokom čitavog dana smenjivali ožalošćeni vernici.

Oni su mirno i u tišini palili sveće i ostavljali cveće, pa je nadgrobna ploča bila prekrivena crvenim i belim ružama.

I monahinje manastira Beška, koji je mitropolit obnovio, sa suzama su došle da se poklone svom voljenom Đedu i poljube krst i mermernu ploču, ispod koje počiva.

Uz kriptu su sve vreme bili i svetogorski jeromonah Siluan, iz manastira Grigorijat, inače mitropolitov đak.

- On je bio čuvar trona Pećke patrijaršije i do kraja je bio za očuvanje kosovskog zaveta, a Lazarevu odbranu od nadiruće islamske sile je upoređivao sa žrtvovanjem Isusa Hrista. Poznato je, takođe, da mu je jedna od želja koju nije ispunio za života bila ponovno podizanje zavetne crkve, odnosno kapelice na Lovćenu, u kojoj je Njegoš počivao do izgradnje mauzoleja, kome se crkva u Crnoj Gori žestoko protivila jer je time pogažen zavet velikog vladike. Treći amanet bi moglo da bude konačno pomirenje između zavađenih plemena, a u skladu s tim i formiranje nove vlasti bez svađe oko funkcija. Činjenica je da je Amfilohije svojom smrću zapečatio izborni poraz DPS i dokazao da je najviši interes demontaža režima Mila Đukanovića - smatra Savić.

Musliman odbio da ruši svetinju

Mitropolit Amfilohije je 2017. godine odlikovao Ćazima, sina Isa Mahmutovića, koji je 1972. odbio da ruši Njegoševu kapelu.

- Ja neću rušiti crkvu na Lovćenu, da je to moja bogomolja, poginuo bih za nju, ali neću udariti pijukom u vlašku bogomolju - rekao je Iso. Uprkos upozorenju direktora da će ostati bez posla, nije promenio mišljenje, pa su morali dovesti robijaše iz Spuža - ispričao je tada Amfilohije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srpski telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.