POKOLJENJA DJELA SUDE! Njegoševi potomci dali čitulju Amfilohiju: Od njihovih reči odzvanja cela Crna Gora
Ovo su čuveni stihovi iz "Gorskog venca", Foto: Dado Đilas, Printscreen

POTRESNO

POKOLJENJA DJELA SUDE! Njegoševi potomci dali čitulju Amfilohiju: Od njihovih reči odzvanja cela Crna Gora

Ovo su čuveni stihovi iz "Gorskog venca"

Objavljeno:

Jutros je u novinama osvanula čitulja mitropolitu Amfilohiju, koju su dali potomci loze Petrović-Njegoš sa Cetinja i iz Podgorice.

- "Pokoljenja djela sude!" Raduj se, čestiti vladiko, sudu svoga prethodnika koga si uzdigao do sveca - napisali su porodice Đorđija i pok. Mirka Petrovića-Njegoša.

Потомци лозе Петровић-Његош са Цетиња и из Подгорице, дали су јутрос читуљу Митрополиту.

Objavljuje Историја Србске Црне Горе u Nedjelja, 1. studenoga 2020.

"Pokoljenja djela sude, što je čije daju svjema! Na Borise, Vukašine, opšta grmi anatema, gadno ime Pizonovo ne sm'je kaljat mjesecoslov, za Egista uprav sliči grom nebesni, sud Orestov."

Ovo su čuveni stihovi iz "Gorskog venca", a evo šta je pesnik njima opisao

Boris je Boris Godunov koji je (bar po narodnom verovanju) ubio Dimitrija, carskog prestolonaslednika, da bi se dokopao carske titule. Vukašin je Vukašin Mrnjavćević koji je po narodnom verovanju ubio cara Uroša.

Pizon je bio rimski konzul (Calpurnius Piso) koji je otrovao Germanika, sinovca cara Tiberija i da ne bi bio osuđen nakon toga se sam ubio. Nakon toga rimski senat odlučuje da se njegovo ime izbriše iz popisa rimskih konzula da ga svojim imenom ne bi kaljao, kako kaže Njagoš.

Egist ubi Agamemnona uz pomoć njegove žene, a svoje ljubavnice Кlitemnestre, a Orest da bi osvetio oca Agamemnona ubi i majku svoju Кlitemnestru i Egista.

I svi ovi stihovi u stvari su posvećeni Milošu Obrenoviću, koga Njegoš, najblaže rečeno, nimalo nije voleo i te stihove možemo shvatiti kao pesnikovu anatemu Milošu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.