POČELA LITURGIJA ZA UPOKOJENOG MITROPOLITA: Vernici se u suzama opraštaju od Amfilohija
Vernici se u suzama opraštaju od Amfilohija, Foto: Printscreen

NAKON CELOVEČERNJEG BDENJA

POČELA LITURGIJA ZA UPOKOJENOG MITROPOLITA: Vernici se u suzama opraštaju od Amfilohija

Na praznik Svetog Petra Cetinjskog, u devet časova počela je liturgija u Cetinjskom Manastiru

Objavljeno:

Nakon celovečernjeg bdenja monaštva i naroda u Cetinjskom manastiru, nad upokojenim mitropolitom Amfilohijem, jutros je počela liturgija, a narod pristiže u velikom broju.

Na praznik Svetog Petra Cetinjskog, u devet časova počela je liturgija u Cetinjskom Manastiru.

Ispraćaj mitropolitovih zemnih ostataka za Podgoricu biće u 13 časova. Molitveni doček u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici planiran je u 14 časova.

U nedelju, 1. novembra, Sveta arhijerejska zaupokojena liturgija biće služena u devet časova.

Liturgiju će služiti patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, uz sasluženje više arhijereja.

Nakon liturgije biće služeno arhijerejsko opelo, a nakon toga će se obaviti sahrana u kripti Sabornog hrama u Podgorice.

Joanikije celivao kovčeg

Arhijere je predvodio administrator Mitropolije crnogorsko-primorske vladika Joanikije.

On je prvi celivao kovčeg mitropolita Amfilohija. Njemu u liturgiji saslužuju vladike Metodije, vikarni episkop dioklijski, Dimitrije zahumsko-hercegovački, Teodosije episkop rašsko-prizrenski, umirovljeni vladika Atanasije (Jevtić), brojno sveštenstvo i monaštvo. Pred početak liturgije, kovčeg Mitropolita je otkriven.

Do početka liturgije, bio je zaštićen prozirnom zaštitom i klimatizovan.

Narod se klanja od ranog jutra

Dolaze čitave porodice, očevi u naručju nose bolesnu decu, manastirska crkva i priprata su pune ljudi.

Poštovaoci Mitroplita poklanjanjaju se njegovim senima u kratkom boravku kraj kovčega, potom napuštaju crkvu, kako bi mu i drugi koji stižu odali zasluženu počast.

Reči oca Gojka grmele manastirom

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sa sveštenstvom i narodom služio je sinoć u Cetinjskom manastiru pomen kraj odra mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Kraj odra je govorio rektor Cetinjske bogoslovije otac Gojko Perović, koji je naveo da je "mitropolit kao prorok Mojsije dočekao da izvede svoj narod iz ropstva".

"Procvetala pustinja i kameno more se po ko zna koji put razdvojilo ovde u Crnoj Gori i mitropolit je dočekao da izvede ovaj narod iz sedamdesetpetogodišnjeg mraka gde smo sami svoje hramove i crkve pretvarali u štale i magacine. Čuda smo se nagledali kako kaže jedan stih u Svetom pismu. Bog podiže velikog Proroka među nas i Bog pohodi narod svoj. I to se odnosi na Mitropolita Amfilohija", naveo je Perović.

On je kazao da je vladika prethodnih godina govorio da je u svemu uspeo, ali ne i da izmiri Crnogorce, preneo je sajt Mitropolije.

"Ko zna kad ćemo to dočekati, ali ako ćemo ići putem Mitropolita Amfilohija, to je onda put ljubavi i mira", rekao je otac Gojko.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je jutros u kliničkom centru u Podgorici od posledica korona virusa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.