EVO KADA ĆE BITI SAHRANJEN AMFILOHIJE: Episkopski Savet Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori je objavio raspored
Amfilohije Radović, Foto: Dado Djilas

spreman za večni počinak

EVO KADA ĆE BITI SAHRANJEN AMFILOHIJE: Episkopski Savet Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori je objavio raspored

Episkopski Savet Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori je objavio raspored bogosluženja i tačan datum sahrane upokojenog mitropolita Amfilohija

Objavljeno:

Dragi oci, braćo i sestre,

Uoči spomena na upokojenje Svetog Petra Cetinjskoh i svetog Petra Drugog lovćenskog tajnovidca, jutros u 8.22 časova, nakon primanja Svete Tajne Pričešća u Kliničkom centru Crne Gore mirno se upokojio u Gospodu naš Visokopreosvećeni Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i Egzarh sveštenoga trona pećkoga g. Amfilohije.

Mitropolit je u bolnicu primljen 6. oktobra ove godine zbog zapaljenja pluća uzrokovanog infekcijom novog koronavirusa. Upala pluća je zalečena, a virusna infekcija prestala što je potvrdio i negativni test a zabelženo i zvaničnim lekarskim nalazom. Oporavak je tekao u dobrom smeru, ali nešto sporije nego inače, što je karakteristično za starije pacijente.

Mitropolitovo zdravstveno stanje se pogoršalo juče, 29. oktobra, kada je prilikom jutarnjeg kontrolnog pregleda primećeno da mitropolit otežano diše uz bol u grudnom košu. Odmah su urađene sve analize. Snimak je pokazao da je uzrok otežanog disanja i bola pojava vazduha u sredogruđu ili pneumomediastinum, koji se često javlja u situacijama u kojima pacijent ima osetljiva pluća zbog dužine trajanja upalnog procesa i koji su na kiseoničkoj terapiji duži period. Ta komplikacija je, na kraju i uzrokovala ovakvim ishodom.

Rano jutros ga je u bolnici pričestio podgorički paroh protojerej Branko Vujačić, a sve vreme njegovog bolničkog lečenja je uz njega bio njegov kelejnik jeromonah Justin Mrenović, sabrat Cetinjskog manastira.

O njegovom upokojenju je obavešten Sveti Arhijerejski Sinod SPC, koji će preduzeti dalje korake po pitanju činjenice da je naša episkopija ostala udova.

U međuvremenu, uz blagoslov Episkopskog Saveta SPC u Crnoj Gori, rešeno je sledeće:

- Danas, 30. oktobra u podne treba zvoniti na parohijskim i manastirskim hramovima, kao i nakon večernje službe u hramovima gdje se ona služi ili u 16 časova gde se večernja služba ne služi redovno. Nakon večernjih službi treba održati pomen, a sveštenici da se obrate prigodnim besedama.

- Blaženopočivši Mitropolit će danas u toku dana biti prenet na Cetinje i u Cetinjskom manastiru će sutradan, 31. oktobra, na praznik Svetog Petra Cetinjskog u 9 časova biti služena Sveta Zaupokojena Liturgija. Istog dana u 13 časova biće svečani ispraćaj zemnih ostataka Mitropolita Amfilohija iz Cetinjskog Manastira za Podgoricu gde će biti molitveno dočekane u 14 časova u Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. U Hramu će biti sve do nedelje, 1. novembra, kada će se služiti Sveta arhijerejska zaupokojena Liturgija kojom će načalstvovati Njegova Svetost patrijarh Irinej sa više arhijereja naše i drugih pomesnih Crkava. Nakon Liturgije će biti služeno opelo i obavljena sahrana. Blaženopočivši Mitropolit Amfilohije, po svojoj sopstvenoj želji biće sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života.

- U subotu, na Lučindan, 31. oktobra, treba opet oglasiti zvona sa parohijskih i manastirskih hramova, i to: posle Liturgije (gde se ona služi ili u 10 časova, gde se ne služi), u podne i nakon večernje službe (ako se ne služi, onda u 16 časova). Nakon večernjih službi opet treba održati pomen, a sveštenici da se obrate prigodnim besedama. U nedelju, 1. novembra u svim gradovima i manastirima gde je to moguće biće služena Sveta zaupokojena Liturgija sa početkom u 9 časova, nakon koje bi bio održan pomen mitropolitu, kako bi svi koji su u nemogućnosti da fizički prisustvuju i na ovaj način uzeli molitvenog učešća u opijelu i sahrani mitropolita Amfilohija.

- Obaveštavamo da će sve do sahrane mitropolita Amfilohija narod u molitvenom mimohodu moći da se pokloni mitropolitovom odru, kao i u danima nakon sahrane svakodnevno će se služiti Sveta Liturgija i pomeni u Hramovima, a verni narod će moći u Kripti Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja da se pokloni mitropolitovom grobu.

- Od državnih organa očekujemo doprinos sa svoje strane kako bi se dostojno ispratio jedan od najuglednijih arhijereja ove drevne svetosavske zetske i crnogorske episkopije, kao i čitavog hrišćanskog sveta. Svesni celokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje uživa mitropolit Amfilohije, apelujemo na sve učesnike mitropolitovog ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mera, ponašajući se po onoj mudrosti Marka Miljanova, junaštvom braneći sebe od drugih, a čojstvom braneći i čuvajući druge od sebe.

Neka je večan spomen našem vladici i arhipastiru!

Episkopski Savjet Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.