KONSTITUISAN PARLAMENT U CRNOJ GORI! Milačić poslanicima DPS-a: Bićete opozicija tek kada prođe lustracija!
Skupština Crne Gore, Foto: Tanjug printscreen

odlučuje se

KONSTITUISAN PARLAMENT U CRNOJ GORI! Milačić poslanicima DPS-a: Bićete opozicija tek kada prođe lustracija!

Sednicom predsedavao najstariji poslanik, lider Demosa Miodrag Lekić

Objavljeno: 15:29h

U Podgorici je konstituisana sednica 27. saziva Skupštine Crne Gore, posle izbora na kojima su najviše mandata osvojile tri, do tada opozicione koalicije: "Za budućnost Crne Gore - 27, koalicija "Mir je naša nacija" - 10 mandata i koalicija "Crno na bijelo" - 4 mandata, što ukupno čini 41 mandat.

Nosilac liste Crno na bijelo i lider platforme URA, Dritan Abazović, podržao je danas u parlamentu predlog Demokratskog fronta da lider Demokrata Aleksa Bečić bude predsednik parlamenta, a Zdravko Krivokapić kandidat za mandatara.

"Taj predlog je apsolutno prihvatljiv za koaliciju Crno na bijelo", rekao je Abazović.

Izrazio je i zadovoljstvo što, kako je rekao, kolege iz DPS-a vidi u delu u kojem u parlamentu sedi opozicija.

Podršku za izbor nosioca liste Za budućnost Crne Gore Krivokapića za kandidata za mandatara podržao je i lider Demokrata Aleksa Bečić.

Nakon toga je određena pauza u radu parlamenta.

Poslanik Demkratskog fronta Milan Knežević je pre usvajanja dnevnog reda konstitutivne sednice poručio da taj savez podržava izbor predsednika Demokrata Alekse Bečića za predsednika parlamenta i Zdravka Krivokapića za premijera.

Knežević je to predložio da bi, kako je rekao, bila eliminisane sve sumnje da su Srbi izdali dogovor tri koalicije i da se bore samo za fotelje.

"Saopštavamo da nas ne interesuju fotelje već samo budućnost Crne Gore i svih njenih naroda", rekao je Knežević i poručio:Neka je večna Crna Gora.

Marko Milačić je na početku svog izlaganja čestitao Bečiću, Krivokapiću i Abazoviću. On se potom obratio poslanicima DPS-a.

- Vi ste udarali na crkvu, na manjinske narode, i hteli da stvorite inferiorne grupe. Mi smo uspeli da sačuvamo Njegoševu Crnu Goru, borićemo se za demokratiju i vladavinu prava. Zaštitićemo je protiv ove vaše borbe protiv korone, koju ste koristili za borbu protiv naroda. Vi još niste opozicija, bićete tek kada prođe lustracija. Za neke od vas nisu opozicione nego optuženičke klupe. Kada prođe lustracija, onda ćemo braćo zajedno da radimo, vi kao opozicija, a mi kao vlast.

- Neka je večna Njegoševa Crna Gora, i nek se čuje do nebesa, nema više DPS-a - rekao je Milačić.

Intoniranjem državne himne u parlamentu je počela konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Crne Gore, na kojoj bi trebalo da bude izabran njen predsednik. Deo poslanika DF-a nije prisustvovao intoniranju himne, prenosi RTCG.

Na konstitutivnoj sednici verifikovani su mandati 81 poslanika. Na sednici, može, ali i ne mora biti izabran predsednik Skupštine Crne Gore, prenose Vijesti.

Sednicom predsedava najstariji poslanik Miodrag Lekić, a pomaže mu najmlađi Maksim Vučinić.

Izborne rezultate u Skupštini predstavio je predsednik Državne izborne komisije (DIK) Aleksa Ivanović.

"Sve izborne radnje su sprovedene u skladu sa zakonom, zahvaljujem svima koji su u tome učestvovali", poručio je Ivanović.

U Skupštini su i ombudsman Siniša Bjeković, predsednica Vrhovnog suda Vesna Medinca, predsedavajuća Ustavnog suda Desanka Lopičić i v.d. vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković.

Lider koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić izjavio je, uoči konstitutivne sednice parlamenta, da očekuje od pobednika parlamentarnih izbora da pokažu odgovornost.

Usaglašavanje stavova pobedničkog koalicionog bloka, o formiranju nove vlasti, koja će, posle 30 godina smeniti DPS Mila Đukanovića, počelo je odmah posle izbora, 30. avgusta, ali su jučerašnji pregovori o raspodeli resora, mandataru nove vlade i predsednika skupštine, pokazali sve izazove i neophodne kompromise, koji stoje pred koalicionim partnerima.

Naime, Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta je, kako podgorički mediji prenose, poručo da nije doveden u pitanje predlog da Zdravko Krivokapić, lider koalicije "Za budućnost Crne Gore" bude mandatar nove vlade, ali da traže pojašenje za zahteve Dritana Abazović, lidera URE i koalicije "Crno na bijelo", da toj koaliciji pripadnu resori Ministarstva odbrane, policija i Agencija za nacionalnu bezbednost.

DF je predlagao, kako se navodi, da se izglasa šef parlamenta iz redova Demokrata, ali je URA to odbila i tražila da taj dogovor bude u paketu sa predlogom mandatara - a to je prema njihovom predlogu Zdravko Krivokapić.

Rok za predlog mandatara je 30 dana od dana konstituisanja parlamenta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.