NOVI HAOS U CRNOJ GORI: Pobunilo se 250 ljudi, ovo je RAZLOG!
Ljudi, ilustracija, Foto: AP/Tanjug

nisu smeli

NOVI HAOS U CRNOJ GORI: Pobunilo se 250 ljudi, ovo je RAZLOG!

Takva odluka je doneta na inicijativu NVO Gradanska alijansa

Objavljeno: 09:46h

Zbog objavljivanja spiska osoba kojima je bila određena mera samoizolacije i dela spiska zaraženih od korona virusa, oko 250 oštećenih najavilo je tužbu protiv crnogorske vlade i države, a prema pisanju podgoričkog Dana, među prvima su tabak presavili Bjelopoljci.

Pozivajući se na svoje informaije, list piše da će najviše tužbenih zahteva biti u Podgorici, a odštetni zahtevi kreću se, navodi se, od pet do 10 hiljada evra.

Jedan broj oštecenih građana zastupa i advokat Dalibor Kavarić, koji je u izjavi za Dan rekao da je vlada donošenjem nezakonite odluke o objavljivanju imena i licnih podataka lica u samoizolaciji nepotrebno prouzrokovala materijalnu štetu budžetu Crne Gore i novcanu obavezu na teret gradana Crne Gore koja pripada osobama koje su na taj način stigmatizovani i čija je privatnost nepotrebno i neovlašceno izložena uvidu javnosti.

"Postupajuci na ovaj nacin, prethodna vlada je povredila prevashodno nacelo proporcionalnosti cija je suština da država pronađe pravičnu srazmeru između preduzete mere 'koja je neophodna da bi se u otvorenom i demokratskom društvu zadovoljila svrha zbog koje je ograničenje dozvoljeno' i postavljenog opšteg cilja, gde je u konkretnom slucaju na pojedinca pao i suviše velik teret u odnosu na javni cilj koji je trebalo postici", jasan je Kavarić.

Ukazao je da postupci na opisani način, osobama čiji su lični podaci objavljeni povređeno pravo na privatnost i pravo na zaštitu podataka o ličnosti koje štiti Ustava CG, kako i prava na poštovanje privatnog i porodicnog života garantovanog Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Dodao je da je zaštita ličnih podataka, ukljucujuci i medicinske podatke od krucijalne važnosti za zaštitu prava na poštovanje privatnog i porodicnog života, proizilazi iz odredbe Evropske konvencije, a zaštitu tog prava potvrduje i bogata i relevantna praksa Evropskog suda za ljudska prava.

Podgorički dnevnik piše da je 10 osoba iz Bijelog Polja već podnelo tužbe protiv države preko advokata Miloša Kojovića, koji ističe da osobe čija su imena objavljena imaju prvo na pravičnu naknadu zbog povrede prava licnosti.

Ustavni sud Crne Gore ukinuo je odluku Nacionalnog koordinacionog ti jela (NKT) za zarazne bolesti o objavljivanju imena lica u samoizolaciji od 21. marta ove godine, utvrdivši da je ona suprotna Ustavu Crne Gore, Zakonu o zaštiti licnih podataka, Evropskoj konvenciji i Konvenciji Saveta Evrope.

Takva odluka je doneta na inicijativu NVO Gradanska alijansa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.