DR ABAZOVIĆA ČESTO GLEDATE NA TV, A NISTE ZNALI DA JE TO DRITANOV BRAT! Ovo su malo poznati detalji
Ovo su malo poznati detalji, Foto: PRINTSCREEN RTS, YOUTUBE PRINTSCREEN/AL JEZEERA BALKANS

BIOGRAFIJA

DR ABAZOVIĆA ČESTO GLEDATE NA TV, A NISTE ZNALI DA JE TO DRITANOV BRAT! Ovo su malo poznati detalji

Dritan Abazović ima 35 godina, a u politici je od svojih dvadesetih

Objavljeno:

Najveća zvezda izbora u Crnoj Gori je Albanac Dritan Abazović za koga kažu da drži "ključ" nove crnogorske vlade. Evo i nekih detalja iz njegovog privatnog života.

Dritan Abazović ima 35 godina, a u politici je od svojih dvadesetih. Bio je jedan od osnivača političke partije Pozitivna Crna Gora 2012. godine, koja je tada osvojila sedam mandata, a Abazović je postao najmlađi član tog saziva Skupštine Crne Gore.

Dve godine kasnije, nakon podela, napušta ovu partiju i funkcioniše kao nezavisni poslanik do 2015. godine, kada se priključuje novoosnovanoj Ujedinjenoj reformskoj akciji (URA), na čijem je danas čelu.

Oko URE je okupljeno još nekoliko stranaka i pokreta - Savez građana Civis, Bokeški forum, Stranka pravde i pomirenja i nezavisni intelektualci.

Gimnaziju je završio u Ulcinju, fakultet u Sarajevu, gde je bio student generacije, magistrirao u Podgorici, pa doktorirao u Sarajevu. Usavršavao se u Oslu, SAD, Španiji, Austriji... i propagira ideju multikulturalnosti koje se nije odrekao ni u kampanji.

Svojevremeno su ga nazivali i "albanskim četnikom", a on je za to dao objašnjenje.

"To je sinonim za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije", kazao je Abazović u predizbornoj kampanji.

O njemu javnost u Srbiji malo zna, a za kratko vreme, nakon poraza DPS-a Mila Đukanovića, postao je regionalna zvezda!

Sestra i brat Dritana Abazovića, oboje specijalisti medicine, žive u Beogradu, gde grade zavidne profesionalne karijere.

To naročito važi za Dritanovog starijeg brata, dr. Džihana Abazovića, specijalistu urgentne medicine, koji je priznati stručnjak u oblasti regenerativne medicine i primjene matičnih ćelija za lečenje raznih bolesti, o čemu često govori za srpske medije.

Bavi se primenom matićnih ćelija u ortopediji, neurologiji i u okviru lečenja COVID-19, a potpredsednik je Asocijacije za biologiju i regenerativnu medicinu.

Pored toga, autor i koautor je brojnih radova iz oblasti regenerativne medicine. Džihan je osnovne studije završio na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je završio i specijalizaciju iz urgentne medicine.

Njegova sestra je specijalista medicine.

Najbliži članovi porodice Dritana Abazovića žive u Srbiji, a tu činjenicu pokušavaju protiv njega da iskoriste crnogorski suverenisti. Kako kažu, to je dokaz da “on sluša direktive koje dolaze iz Beograda”.

Dritan pored brata i sestre ima još dvojicu braće koje žive u Sarajevu, ima i mnogo prijatelja u BiH, posebno među pripadnicima akademske zajednice.

Mladi Albanac doktor je političkih nauka koji svoju prepoznatljivost ponajviše duguje upravo Đukanoviću, koji ga je pre nekoliko godina javno u Skupštini Crne Gore nazvao "bitangom".

Rođen je 1985. godine u Ulcinju. Tu je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Svoje obrazovanje nastavio je u Sarajevu, gde je diplomirao politikologiju na Fakultetu političkih nauka.

Abazović je bio student generacije i dobitnik "Zlatne značke" i "Zlatne povelje" Univerziteta u Sarajevu. Magistrirao je na smeru Međunarodni odnosi 2008. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore.

Doktor nauka postao je 2019. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Abazović je dugogodišnji saradnik nevladinih organizacija iz oblasti ljudskih prava, evroatlantizma i građanskog aktivizma.

Bio je angažovan na projektima u vezi sa promocijom multikulturalizma u post-konfliktnim zonama bivše Jugoslavije.

Pored regionalnog obrazovanja, Abazović se usavršavo i u inostranstvu, na Univerzitetu u Oslu, gde je zavšio "Studije mira".

Autor je više naučnih radova.

Abazović je bio jedan od osnivača političke partije Pozitivna Crna Gora 2012. godine. Na izborima za poslanike 2012. godine, ova partija je osvojila 7 mandata, čime je Abazović postao najmlađi član tog saziva Skupštine Crne Gore.

Nakon podela u partiji, 2014. godine, Abazović napušta Pozitivnu Crnu Goru, te funkcioniše kao nezavisni poslanik do 2015. godine kada se priključuje novoosnovanoj Ujedinjenoj reformskoj akciji (URA) 2015. godine.

Trenutno je na funkciji predsednika URA-e i njen poslanik u Skupštini Crne Gore.

Na izborima za narodne poslanike Crne Gore 2020. Abazovićeva koalicija "Crno na bijelo" je osvojila 5,53 odsto glasova, odnosno za njih je glasalo 22.649 ljudi.

Ovim rezultatom dobili su četiri mandata koja su se pokazala kao presudna jer je toliko trebalo opozicionim koalicijama da bi imale vladajuću većinu posle 30 godina vlasti Mila Đukanovića i DPS-a.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.