OGLASIO SE AMFILOHIJE NAKON SRAMNOG POTEZA, OVOG PUTA JE BIO STROG! Evo šta je rekao po završetku INCIDENTA
Foto: printscreen

za nedela će odgovarati pred bogom

OGLASIO SE AMFILOHIJE NAKON SRAMNOG POTEZA, OVOG PUTA JE BIO STROG! Evo šta je rekao po završetku INCIDENTA

Nakon napada na prostorije Islamske zajednice u Pljevljima sa svih strana stižu osude ovog incidenta u kojima se ističe da ova nedela jedino odgovaraju Demokratskoj partiji socijalista.

Objavljeno:

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije osudio je napad na građane muslimanske veroispovesti u Pljevljima i dodao da se ne može oteti utisku da se radi o namernoj provokaciji i osmišljenom planu podizanja tenzija.

Amfilohije je u saopštenju za medije naveo da je napad na pljevaljske muslimane napad i na svakog pljevaljskog hrišćanina i na svakog građanina Crne Gore.

- Poslednji u nizu vandalski čin nasilja u Pljevljima usmeren protiv tamošnje Islamske zajednice je velika ljudska sramota za njegovog počinioca. Nečasno je i kukavički pod okriljem noći činiti ovakve stvari bez obzira na to kakve motive ima glavni akter ovog događaja - naveo je Amfilohije.

Mitropolit je dodao da se ne može oteti utisku da se radi o namernoj provokaciji koja ima za cilj da poremeti odnose između građana Pljevalja i cele Crne Gore na osnovu verske pripadnosti.

- Neću da izvodim preuranjene zaključke, ali činjenica da već više incidenata ostaju nerasvetljeni, navodi na pomisao da se ovde ne radi o autentičnom obliku ispoljavanja verske mržnje i netrpeljivosti i huliganstvu, već o osmišljenom planu podizanja tenzija zbog ishoda izbora, koji, nažalost, već daje svoje rezultate, što smo mogli juče da vidimo u Rožajama - kazao je Amfilohije.

Episkop mileševski Atanasije kazao je da je kamen bačen na Islamsku zajednicu istovremeno i kamen bačen na manastir Svetu Trojicu.

- Najoštrije osuđujemo napad na Islamsku versku zajednicu u Pljevljima. Budući da zbog trenutnih administrativnih procedura na granici nismo u mogućnosti da lično posetimo Islamsku zajednicu i izrazimo naše saosećanje povodom nemilih događaja, to će danas učiniti naši sveštenici iz Pljevalja. Čin kamenovanja Islamske zajednice u Pljevljima izazvao je u našem srcu neizmernu tugu, kao i u svakom pravoslavnom hrišćaninu Mileševske eparhije. Kamen bačen na Islamsku zajednicu je istovremeno i kamen bačen na Manastir Svetu Trojicu. Molimo se Bogu da unese mir u svako uznemireno srce i da stane na put zlim ljudima koji bezočno udaraju na islamske svetinje. Pozivamo nadležne organe da što pre otkriju počinioce i kazne ih po zakonu - kazao je vladika Atanasije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.