ŠTA SE OVO DESILO, MILO KRENUO DA FORMIRA VLAST?! Da li se sprema potpuni PREOKRET?
Preokret, Foto: Profimedia

ŠTA JE SAD OVO?

ŠTA SE OVO DESILO, MILO KRENUO DA FORMIRA VLAST?! Da li se sprema potpuni PREOKRET?

Demokratska partija socijalista Crne Gore (DPS) spremna je za postizborne razgovore sa potencijalnim partnerima

Objavljeno:

Demokratska partija socijalista Crne Gore (DPS) spremna je za postizborne razgovore sa potencijalnim partnerima. To će, pre svega, saopštila je DPS, biti one partije sa kojima je i do sada konstituisala parlamentarnu većinu, jer veruju da taj proevropski blok ima i snagu i odlučnost da nastavi započeti posao.

“Proces konstituisanja nove parlamentarne i izvršne vlasti je započeo izbornim danom. Nastaviće se razgovorima partija i koalicija koji treba da rezultiraju dogovorom onih čiji su programski ciljevi najsličniji, kako bi obezbedili parlamentarnu većinu za formiranje Vlade. Tako je svuda u demokratskom svetu, tako je uvek bilo, i biće i sada u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju DPS.

DPS jasno poručuje da nema o čemu da razgovara sa onima koji su na ovim izborima “pomešali veru i politiku, koji nas vraćaju u prošlost i truju velikosrpskim nacionalizmom u kome nema mesta ni za crnogorsku državu, ni za crnogorsko ime”.

“Pred nama je, dakle, nastavak izbornog procesa i pregovori partija i koalicija koje su zadobile parlamentarni status. Velika je odgovornost na onima koji su u situaciji da presudno utiču na dalji tok političkih događaja u Crnoj Gori. Od njihove odluke ne zavisi sudbina ni jedne partije, niti bilo kog političara. Od njihove odluke zavisi sudbina Crne Gore”, naglašava se u saopštenju DPS.

Na sinoć održanoj sednici Predsedništva DPS, kojom je predsedavao predsednik Milo Ðukanović, analizirani su rezultati parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta.

Ocenjeno je da je izborni dan, u uslovima velike izlaznosti i specifičnih mera NKT, protekao u mirnoj i tolerantnoj atmosferi i da su građani na demokratski način izrazili svoju političku volju.

“Rezultat koji je ostvarila naša partija je ispod očekivanja i u narednom periodu partijski organi će se time detaljnije baviti. Ipak, DPS je pojedinačni pobednik nedeljnih izbora sa više od 143 hiljade glasova, što je deset hiljada glasova više od drugoplasiranog, sa podrškom iznad 35 odsto i najviše osvojenih mandata,” saopštio je DPS.

Takav rezultat je utoliko značajniji jer je ostvaren u uslovima pandemije kovida-19 i njenih posledica, navodi DPS, a za loše rezlultate na izborima optužuju “propagandnu kampanju iz susedstva protiv naše partije i njenih lidera i otvorenog učešća Srpske pravoslavne crkve”. DPS ističe da to, na njihovu žalost, nije naišlo na osudu međunarodne zajednice.

“Od međunarodne zajednice očekujemo da ostane dosledna, kao što je osam meseci ćutala na besprizorno mešanje druge države u naše izbore i na nezabeležen uticaj crkve na politiku, da prepusti sada ovu odluku crnogorskim političkim subjektima. Crna Gora neće dozvoliti da joj se nakon jednog veka ponovi istorija, u kojoj je jednom bila moneta za potkusurivanje ključnih zemalja i njihovih interesa na Balkanu,”kaže se u saopštenju DPS.

Na Predsedništvu je dogovoreno da se sednica Glavnog odbora održi u petak, 4. septembra.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.