DOBRO ČITAM SIGNALE SA ZAPADA, A ONI SU OVOG PUTA PROTIV MILA: Krivokapić kaže da će NAROD odbraniti svoju VOLJU!
Spreman sam da budem žrtva za bilo koje najbolje rešenje koje se može naći, Foto: Printscreen

intervju

DOBRO ČITAM SIGNALE SA ZAPADA, A ONI SU OVOG PUTA PROTIV MILA: Krivokapić kaže da će NAROD odbraniti svoju VOLJU!

Ne volim da pričam kao da smo bili na nekom sportskom nadmetanju

Objavljeno: 09:25h

Najvažnije je da smo ostvarili čistu i tačnu pobedu i da na nju nije pala nikakva mrlja. Mislim da smo tek završili prvo poluvreme. Nisam čovek koji ima političke kalkulacije, treba da razmišljamo za opšte dobro naroda i da građani dobiju ono što zaslužuju, a to je ekspertska vlada.

Ovo u intervjuu za "Novosti" poručuje profesor Zdravko Krivokapić, nosilac liste "Za budućnost Crne Gore", koji je, prema prvim rezultatima izbora u ovoj zemlji, uspeo da posle 30 godina neprikosnovene vladavine Mila Đukanovića pošalje njegovu Demokratsku partiju socijalista u opoziciju.

* Kako se osećate kada za sebe čujete "čovek koji je srušio Mila"?

- Ne volim da pričam kao da smo bili na nekom sportskom nadmetanju. Ovde se više ne radi o odnosu Zdravka i ne znam koga, već o tome da je narod prepoznao značajan istorijski trenutak u razvoju Crne Gore, a pogotovo u stvaranju demokratskih pretpostavki da dođe do prve smene vlasti. Ja sam neko ko je sticajem okolnosti tu, to bi možda neko drugi i bolje uradio, ali takav je trenutak bio.

* Najavili ste ekspertsku vladu, hoćete li biti na njenom čelu i imate li već na umu ljude koji bi bili budući ministri?

- Hajde da sačekamo. Spreman sam da budem žrtva za bilo koje najbolje rešenje koje se može naći, apsolutno nisam opterećen time da ja treba da predvodim vladu. Crna Gora je rasadnik eksperata za svaku oblast i šteta je da ti ljudi ne dođu i učine Crnu Goru mestom koje će svi posećivati i u nju se vratiti oni koji su iz nje otišli. Crna Gora je ekonomski opustošena, socijalna nepravda je toliko izražena da imamo jaz koji se retko sreće u Evropi. Sada je značajno da osnažimo vladavinu prava, koja je svedena na najniži nivo u Evropi, moramo da iskorenimo korupciju i svedemo je na nulu, da stanemo na put kriminalu po kome se Crna Gora u ovom trenutku prepoznaje, svi znaju ko kome klanu pripada. Niti znam koji je klan "škaljarski" niti koji je "kavački". To Crnoj Gori ne treba, već da bude država kao što je uvek bila, spokojna, mirna i bezbedna za sve građane.

* Strahujete li da će Đukanović i DPS pokušati da ospore pobedu opozicije i namaknu mandate da opet formiraju Vladu?

- Narod je rekao da je došlo do smene vlasti i to onako kako smo svi želeli, demokratski. Ako bi bilo ko pokušao da bilo što uradi, bilo na lokalnom, bilo na državnom nivou, mislim da će narod znati da to brani. Građani su odlučili da treba da se smeni vlast, da se to desi demokratski i da niko nema pravo da kalkuliše svojim ličnim, prevrtačkim interesima, u odnosu na ono što je opšti interes.

* Đukanović ostaje na mestu predsednika Crne Gore, kako će to funkcionisati ako opozicija formira Vladu?

- Osetio sam već u izbornoj noći da to može da bude jedan dualitet koji Crnoj Gori ne treba. Crnoj Gori treba pomirenje, da svi shvatimo da nismo bogomdani da slušamo samo jednog čoveka i robujemo jednoj partiji, nego da moramo zajedničkim naporima da izgradimo zemlju kakvu svi želimo, a to je da ona bude najbolje mesto pod kapom nebeskom. Đukanović i njegova partija moraju da shvate da mi nismo neprijatelji, već da moramo da sarađujemo. Ponoviću samo da svi oni koji su radili nešto loše, koji su doprineli donošenju beščasnih zakona - moraju da odgovaraju.

* U izbornoj noći pozvali ste i manjinske stranke, koje su do sada bile lojalne DPS, da vam se priključe. Jeste li dobili neki odgovor?

- Ni sa kim od lidera tih stranaka se nisam čuo. Ispružio sam ruku i ona će ostati ispružena. Sačekajmo da se sve slegne i kada racio prevlada nad jakim emocijama mnoge stvari će izgledati drugačije.

* Strahujete li da bi Zapad, odakle su stizale optužbe na račun opozicije da je proruski faktor u Crnoj Gori, mogao da stavlja klipove u točkove Vlade koju ćete formirati?

- Nisam diplomata, ali dobro čitam poruke koje su sa Zapada i iz njihovih medija stizale u foto-finišu kampanje. Do prošle srede je sve bilo drugačije, a onda kao da se nešto preko noći prelomilo i odjednom su sa Zapada počeli da dolaze drugačiji komentari o vladajućem režimu. To sam shvatio kao da se međunarodna zajednica ovog puta odlučila da podrži opoziciju i prizna rezultate izbore. Mislim da to nije samo moj osećaj.

* Veoma je upečatljiv vaš susret sa mitropolitom Amfilohijem u izbornoj noći. Šta ste mu rekli, a šta je on vama poručio?

- Osećao sam potrebu, prvo kao vernik, da se vidim sa njim, iako je to bilo u kasnim večernjim časovima. Mitropolit je uvek svojom blagodarnošću i prisustvom u narodu na neki način bio simbol Crne Gore. Otišao sam da još jednom zatražim blagoslov za ono što treba raditi od pobede pa nadalje.

PRVI ZADATAK - UKIDANJE ZAKONA

* Šta će biti prvi zadatak vaše vlade - ukidanje kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti?

- Zbog toga sam i krenuo u ovu priču, to je pokretačka snaga koja je mnoge ljude okrenula i dovela do ovog izbornog rezultata. Ako je jasno da građani Crne Gore to žele, a mislim da su pokazali da je to tako poslednjih meseci, onda je ukidanje tog zakona naša obaveza. Većina u politici kalkuliše, moje logika je nešto drugačija.

PREISPITATI MEĐUNARODNE UGOVORE

* Da li će nova vlada preispitati članstvo Crne Gore u NATO?

- Nedostatak kontinuiteta, gde sve počinje od Zdravka ili Marka, standardni je problem Crne Gore. To ne može tako. Naravno, treba preispitati međunarodne ugovore koje je Crna Gora potpisala, ali na ono što ne možemo da menjamo, ne treba da trošimo energiju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.