REKA NARODA I SINOĆ SE LILA CRNOM GOROM: Nastavljene LITIJE uz IKONE, barjake i TROBOJKE!
U Pljevljima je sinoć organizovana ššetnja centralnimm gradskim ulicama u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

nastavak

REKA NARODA I SINOĆ SE LILA CRNOM GOROM: Nastavljene LITIJE uz IKONE, barjake i TROBOJKE!

Policija je regulisala saobraćaj u ulicama kojima su se kretali građani

Objavljeno: 09:32h

Litije i protesti zbog spornog Zakona o slobodi veroispovesti održani su i sinoć u više crnogorskih gradova.

Episkop budimljansko-nikššićki Joanikije pozvao je sve građane koji su se nakon litije u Beranama okupili ispred manastira Đurđevi stupovi da izađu na izbore 30. avgusta i da u miru smene vlast koja je, kako je rekao, uvela bezakonje, prenele su podgoričke ''Vijesti''.

Nekoliko hiljada građana okupilo se i sinoć na Trgu Šaka Petrovića u Nikšiću, odakle su krenuli u ššetnju ulicama grada kojima su ranije iššle litije.

Građani koji protestuju nosili su ikone, crkvene barjake, trobojke i crvene crnogorske zastave, a sa razglasa su odjekivale crkvene pesme.

Skandirali su "Ne damo svetinje", ali i protiv predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i direktora bolnice u Nikšiću Ilije Ašanina, navode ''Vijesti''.

Policija je regulisala saobraćaj u ulicama kojima su se kretali građani.

Skup je završšen gde je i počeo, a prema najavama na drušštvenim mrežžama održžavaće se i narednih večeri do 30. avgusta.

Pre litije u Bijelom Polju, sinoć je u porti crkve Svetih apostola Petra i Pavla, održžana duhovna akademija prosvetara Crne Gore, pod nazivom "Vez", u kojoj su se prosvetari predstavili stihom, pesmom i likovnima radovima.

Litija je u 19 časova krenula sa velikog platoa u Nikoljcu, do crkve svetih apostola Petra i Pavla.

Tokom litije doššlo je do manjeg incidenta, kada je u dva navrata jedan muškarac krenuo na učesnike sa stisnutim pesnicama, provocirajući ih, nakon čega je intervenisala policija.

U Pljevljima je sinoć organizovana ššetnja centralnimm gradskim ulicama u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Spontano okupljanje građana počelo je kod crkve Svete Petke, odakle su krenuli u ššetnju ulicama kojima je ranije prolazila litija, koju je organizovala Srpska pravoslavna crkva.

Tokom ššetnje građani su uzvikivali „Ne damo svetinje, Milo lopove, Ustala je Crna Gora svetinja se branit mora“.

ŠŠetnja je završšena odakle je i krenula kod crkve Svete Petke gde su okupljeni građani izgovarali "Oče našš".

ŠŠetnja protiv Zakona o slobodi veroispovesti održžana je i u Andrijevici.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.