KO SVE IZLAZI NA IZBORE U CRNOJ GORI? Od Milovog DPS preko NARODNE KOALICIJE do Hrvata, Albanaca i Jugoslovena
Redovni parlamentarni izbori u Crnoj Gori se održavaju 30. avgusta, Foto: Printscreen, Profimedia

izbori 2020.

KO SVE IZLAZI NA IZBORE U CRNOJ GORI? Od Milovog DPS preko NARODNE KOALICIJE do Hrvata, Albanaca i Jugoslovena

Demokratska partija socijalista nastupiće u koaliciji sa Liberalnom partijom, a listu pod imenom“Odlučno za Crnu Goru“ DPS-Milo Đukanović“, predvodi zamenik predsednika stranke Duško Marković

Objavljeno:

Redovni parlamentarni izbori u Crnoj Gori se održavaju 30. avgusta, a deo crnogorske opozicije nikada nije priznao rezultate poslednjih parlamentarnih izbora, koji su održani 16. oktobra 2016. godine, zbog, kako tvrde, neregularne atmosfere koja je stvorena pokušajem državnog udara na izborni dan.

Od tada Demokrate Crne Gore i Ujedinjena reformska akcija (URA) bojkotuju rad Skupštine. Demokratski front (DF) nakon prvobitnog bojkota, iako ne priznaju rezultate izbora, u Skupštinu se vratio krajem decembra 2017. godine.

Državna izborna komisija proglasila je 11 lista za učešće na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori 30.avgusta, a kako su saopštili biračko pravo ima 541.232 građana i u odnosu na predsedničke izbore pre dve godine, broj birača se uvećao za oko 8.600.

foto: Printscreen

Demokratska partija socijalista nastupiće u koaliciji sa Liberalnom partijom, a listu pod imenom“Odlučno za Crnu Goru“ DPS-Milo Đukanović“, predvodi zamenik predsednika stranke Duško Marković. U koaliciji „Za budućnost Crne Gore“ su Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Radnička partija, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i nestranačke ličnosti, dok je nosilac liste profesor Mašinskog fakulteta Zdravko Krivokapić.

Koalicija koju čine Demokrate, Demos, Partija penzionera invalida i restitucije, Građanski pokret Nova ljevica i Društv za istraživanje politike i političke teorije nastupiće na izborima pod sloganom „Mir je naša nacija“. Listu predvodi Aleksa Bečić, lider Demokrata.

Na izborima će učestvovati šest koalicija i isto toliko partija, a evo kako izgled kompletan spsiak učesnika:

Narodna koalicija Za budućnost Crne Gore

foto: Printscreen

Veliku Narodnu koaliciju „Za budućnost Crne Gore“ čine Demokratski front (Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Pokret za promjene) Socijalistička narodna partija, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crne Gora, Radnička partija i Narodni pokret, kao i veliki broj nezavisnih intelektualaca. Nosilac ove liste je profesor Mašinskog fakulteta dr Zdravko Krivokapić.

foto: Printscreen

Mir je naša nacija

foto: Printscreen

Demokratska Crna Gora, Demos, Partija penzionera invalida i restitucije i Građanski pokret Nova ljevica nastupiće zajedno na izborima. Nosilac liste je lider Demokrata Aleksa Bečić, a koalicija će nastupiti na izborima pod sloganom „Mir je naša nacija”.

Platforma Crno na bijelo

foto: Printscreen

U izbornu trku ulazi i platforma „Crno na bijelo“, koju čine Građanski pokret URA, Savez građana Civis, Bokeški forum, Stranka pravde i pomirenja i nezavisni intelektualci. Ovu koaliciju predvodiće lider Građanskog pokreta Ura Dritan Abazović.

Odlučno za Crnu Goru – DPS Milo Đukanović

foto: Printscreen

Demokratska partija socijalista predala je sinoć Državnoj izbornoj komisiji DIK izbornu listu “Odlučno za Crnu Goru -DPS Milo Đukanović” za parlamentarne izbore koji će se održati 30. avgusta. Nosilac liste je zamenik predsjednika DPS-a Duško Marković. Sa njima u koaliciji nastupa i Liberalna partija.

Snežana Jonica – Socijalisti Crne Gore – Da živimo kao Jugosloveni

foto: Printscreen

Socijalisti su predali Državnoj izbornoj komisiji poslaničku listu “Snežana Jonica – Socijalisti Crne Gore – Da živimo kao Jugosloveni“, za parlamentarne izbore zakazane za 30. avgusta. Nosilac liste je predsednica Socijalista Snežana Jonica.

Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Mi odlučujemo dosljedno

foto: Printscreen

Socijaldemokrate na izborima 30, avusta nastupiće samostalno pod sloganom „Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Mi odlučujemo dosljedno“. Listu će predvoditi lider stranke Ivan Brajović.

Jaka Crna Gora

Socijaldemokratska partija Crne Gore predala je među prvima poslaničku listu za parlamentarne izbore. Ono će nastupiti pod sloganom „Jaka Crna Gora“, a nosilac liste je predsednica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković.

Bošnjačka stranka-Ispravno-Rafet Husović

foto: Printscreen

Bošnjačka stranka na izbore izlazi samostalno, pod sloganom “Bošnjačka stranka-Ispravno-Rafet Husović” a nosilac ove liste je Ervin Ibrahimović.

„HGI – Svim srcem za Crnu Goru!“

foto: Printscreen

Na izborima 30. avgusta samostalno će nastupiti Hrvatska građanska inicijativa pod nazivom „HGI. Svim srcem za Crnu Goru!“. Nosilac liste na parlamentarnim izborima je Adrijan Vuksanović, predsednik Hrvatske građanske inicijative.

Hrvatska reformska stranka

foto: Printscreen

U izbornu trku ušla je i Hrvatska reformska stranka Crne Gore – HRS. Nosilac liste je Radovan Rade Marić.

Albanska koalicija Jednoglasno

Albanska koalicija „Jednoglasno“, koju čine Demokratska unija Albanaca (DUA), Demokratska partija (DP) i Demokratski savez u Crnoj Gori (DSuCG), predala je izbornu listu za parlamentarne izbore. Nosilac liste je predsednik DP Fatmir Đeka.

Genci Nimanbegu – Nik Đeljošaj

Albanska koalicija Demokratski forum, Nova demokratska snaga FORCA, Građanski pokret Perspektiva i Unija Tuzi predali su izbornu listu „Genci Nimanbegu – Nik Đeljošaj“ za predstojeće parlamentarne izbore.Nosilac liste je Nik Đeljošaj.

Lokalni izbori u Tivtu, Budvi, Kotoru, Anrijevici i Gusinju

Shodno svojim nadležnostima i rokovima propisanim Ustavom Crne Gore, Zakonom o izboru odbornika i poslanika, kao i Zakonom o lokalnoj samoupravi kada je reč o izborima na lokalnom nivou, Milo Đukanović je, takođe doneo i Odluku o raspisivanju izbora za odbornike, i to u: Skupštini opštine Andrijevica, Skupštini opštine Budva, Skupštini opštine Gusinje i Skupštini opštine Kotor i Skupštini opštine Tivat.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.