MAJA IZ CRNE GORE JE NAŠA JUNAKINJA: Odrekla se ogromnog novca DA BI BRANILA SVETINJE!
Maja Čabarkapa, Foto: V.N.

SA REČI NA DELA

MAJA IZ CRNE GORE JE NAŠA JUNAKINJA: Odrekla se ogromnog novca DA BI BRANILA SVETINJE!

Njena odluka da raskine Ugovor o dodeli stipendije za doktorska istraživanja vredan 52.560 evra eksplodirala je u regionu

Objavljeno:

Odbrana svetinja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori rodila je mnogo junaka, a među njima i Maju Čabarkapu iz Pljevalja, doktoranda mikrobiologije na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici.

Njena odluka da raskine Ugovor o dodeli stipendije za doktorska istraživanja vredan 52.560 evra eksplodirala je u regionu, a posebno gest da neutrošeni novac koji poseduje na računu od stipendije koji je do sada primala u iznosu od 4.760 evra, podeli onima kojima može biti od koristi!

O ovoj odluci Maja je obavestila ministarku nauke u Vladi Crne Gore, Sanju Damjanović, dok je na "Fejsbuku" napisala da "starim" novcem koji ima na računu želi da pomogne ljudima u nevolji.

"Ukoliko vam treba novac za hranu ili da platite kaznu što su vas progonili na pravdi Boga i kažnjavali za zastave, za farbu za crtanje trobojki, za materijal za krstove, za majice, za sponzorisanje objava ili za bilo koju drugu ideju (aktivnost) za odbranu pravoslavlja u Crnoj Gori - javite mi se u inboks. Sva suma vam je na raspolaganju!", napisala je Maja.

I bi tako! Odmah je prešla sa reči na dela i krenula u akciju.

- Mnogi su me zvali, i mnogima sam pomogla. Doduše, ostalo je još nešto malo novca na računu, pa ako još neko ima problem koji mogu "pokriti" neka mi se jave - kaže, za "Novosti", Maja. - Zvala me jedna muslimanka, rekla da ide u manastir Ostrog i kazala da su joj pare potrebne za lek detetu. Nekome sam pomogla da kupi patike, donirala sam jednoj nestranačkoj grupi, dala pare za podizanje betonskog krsta u Pljevljima koji će biti postavljen na mestu gde su trobojke crtane i brisane...

Muku teškog života pojedinih socijalno ugroženih porodica Maja je i te kako osetila, ali je svojom pomoći bar nakratko olakšala životne probleme.

Dala pare za podizanje betonskog krsta u Pljevljima

- Zvala me jedna žena iz Sutomora, predstavila se kao čistačica, koja ima jedno dete, uz to još i bolesno. Odmah sam joj pomogla, kao i jednom hodočasniku koji je morao da plati kaznu. Pomogla sam i porodici iz Pljevalja, a deo sredstava sa računa prosledila sam majci i bratu koji ima dvoje dece. I meni je trebao novac za neke manje aktivnosti - taksi usluge, autobuske karte i slično. Znači, nisam se ponašala u stavu da ja od tog novca neću uzeti ni cent, nego sam ga rasporedila koliko je moguće u tolikom iznosu - dodaje Maja.

Da se narod probudi

- Samo da se hoće narod probuditi, i da promenimo trenutno ustrojstvo, pa da se opet vratim svom svakodnevnom životu - priželjkuje Maja Čabarkapa.

Na pitanje "Novosti" kako je donela odluku da raskine Ugovor o dodeli vredne stipendije od preko 50.000 evra, kaže kratko - spontano!

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.