SVET JE SADA SIGURAN: Crnogorci šalju 30 vojnika u sastav elitnih NATO snaga
Crna Gora će uputiti do 30 pripadnika vojske u sastav snaga Nato, Foto: EPA/Andrej Cukić

ODLUČENO

SVET JE SADA SIGURAN: Crnogorci šalju 30 vojnika u sastav elitnih NATO snaga

NRF je pokrenut 2002. godine i sastoji se od visoko sposobnih multinacionalnih snaga koje su u kratkom roku sposobne da reaguju na bezbednosne izazove, od upravljanja krizama do kolektivne odbrane

Objavljeno:

Crna Gora će uputiti do 30 pripadnika Vojske u sastav snaga NATO za brzo reagovanje (NATO Response Force NRF), odlučio je u ponedeljak crnogorski parlament.

Kako je obrazloženo, odluka će biti realizovana ako najviše telo za političke odluke u NATO, Severnoatlantski savet (NAC) donese odluku o raspoređivanju, odnosno angažovanju NRF snaga, prenosi portal CdM.

Odluku, koju je predložio Savet za odbranu i bezbednost, podržao je 41 poslanik vladajuće koalicije, dok opozicija nije prisustvovala glasanju.

NRF je pokrenut 2002. godine i sastoji se od visoko sposobnih multinacionalnih snaga koje su u kratkom roku sposobne da reaguju na bezbednosne izazove, od upravljanja krizama do kolektivne odbrane.

NRF snage su pod komandom Vrhovnog komandanta Savezničkih snaga za Evropu, a odluku o raspoređivanju, odnosno angažovanju NRF snaga donosi NAC, konsenzusom članica Saveta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.