DA LI ĆE SE SITUACIJA U CRNOJ GORI REŠITI? Premijer ove zemlje načinio je ovaj potez!
Amfilohije i pegovori, Foto: Youtube printscreen

a milo se ne meša?

DA LI ĆE SE SITUACIJA U CRNOJ GORI REŠITI? Premijer ove zemlje načinio je ovaj potez!

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) nije još odgovorila na današnji poziv premijera Crne Gore Duška Markovića na razgovor o Zakonu o slobodi veroispovesti čije usvajanje je izazvalo masovne proteste

Objavljeno:

"Pozivam Mitropoliju crnogorsko-primorsku i druge eparhije Srpske pravoslavne crkve da već sutra, 20.07.2020. godine, nastavimo započete pregovore na ekspertskom nivou" radi nalaženja "prihvatljivog rešenja", napisao je Marković na Tviteru.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je ove sedmice gradjane Crne Gore da na avgustovskim parlamentarnim izborima glasaju za one koji neće donositi "anticrkvene zakone".

Ekspertski timovi Vlade i Mitropolije počeli u su u martu pregovore o sprovodjenju zakona donetog krajem 2019. godine, ali su prekinuti zbog epidemije novog korona virusa.

Sporni zakon prdvidja podržavljenje imovine za koju crkve nemaju dokaz da su je imale u vasništvu pre 1918. godine, a SPC smatra da je zakon diskriminatorski i traži njegovo povlačenje.

SPC je odbila junski predlog crnogorskog državnog vrha da se primena zakona odloži dok se o osporavanim odredbama ne izjasne Ustavni sud Crne Gore i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.