PREOKRET KAKAV SE NIJE OČEKIVAO! Trag novca u istrazi ubistva novinarke Dafne vodi do Crne Gore
Foto: AP

trag

PREOKRET KAKAV SE NIJE OČEKIVAO! Trag novca u istrazi ubistva novinarke Dafne vodi do Crne Gore

Karuna Galicia je ubijena podmetnutom bombom ispod automobila u oktobru 2017. godine

Objavljeno:

U mesecima pre njenog ubistva 2017. godine, malteška novinarka Dafne Karuna Galicia je bila na tragu ofšor kompanije pod imenom 17 Black Limited.

Nije imala informaciju o tome ko je vlasnik firme, registrovane u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali je bila sigurna da je osnovana kako bi kanalisala plaćanje korupcije liderima njene zemlje, napisala je u svom blogu, ne dajući dokaze.

Karuna Galicia je ubijena podmetnutom bombom ispod automobila u oktobru 2017. godine.

Prošle godine policija je optužila za naručivanje njenog ubistva jednog od najbogatijih malteških biznismena, Jorgena Feneha, kojeg je ranije Rojters obznanio kao vlasnika 17 Black kompanije. On je negirao optužbe. Ubistvo je izazvalo političku krizu u Malti usled koje je premijer Džozef Muskat podnio ostavku.

Iako su aktivnosti 17 Black ostale pod velom misterije, sada, novi dokazi otkriveni od strane Rojtersa i Tajmsa Malte bacili su novo svetlo na njihove operacije kroz jedan specifičan dogovor.

U decembru 2015, 17 Black je napravio neprijavljeni profit od 4.6 miliona evra kada je malteška državna energetska kompanija Enemalta kupila vetrenjače u Crnoj Gori. Kupovina je nastupila nakon pregovora i nekoliko putovanja u Crnu Gori koje je predvodio malteški ministar energetike Konrad Mizi.

Tog istog meseca, računovođe Mizija i tadašnjeg šefa kabineta premijera Kita Skembrija, napisali su u mejlu da su Skembri i Mizi primali novac od 17 Black za usluge koje nisu bile precizirane. Rojters i druge novinske kuće su ranije izveštavale o time mejlovima, koji su bili dio procesa za otvaranje bankovnih računa panamskih firmi u njihovom vlasništvu.

Skembri je potvrdio za Rojters u aprilu 2018. godine da su kompanije koje posjeduje razradile „nacrt poslovnog plana“ sa 17 Black koji nije implementiran, ali nijedavao dodatne detalje. Sada se nalazi pod istragom zbog potencijalne umešanosti u ubistvo Karuna Galicie, saopštila je policija. On je negirao bilo kakvu ulogu u ubistvu novinara.

Mizi je ranije izjavio da nije umiješan niti da ima saznanja o zaveri o ubistvu Karuna Galicie.

On je saopštio Rojtersu da nema vezu sa 17 Black i osporio je da „je od mejla pružaoca usluga mogao profitirati“ od kompanije. Upitan o svojim putovanjima u Crnu Goru, Mizi je odgovorio „Moje učešće u ovom projektu bilo je kao ministar za Enemaltu, uređujući ukupnu energetsku politiku“. Takođe je rekao da nije imao nikakvu ulogu u bilo kakvim koruptivnim ugovorima.

Rojters nije pronašao nikakve dokaze da je 17 Black vršio plačanje Skembrija io Mizija.

Crnogorska veza Crnogorski projekat vetroelektrane Možura je pokrenut 2010. godine kao prva velika šema obnovljivih izvora energije u balkanskoj državi. Koncesiju za izgradnju i pokretanje vetroelektrane dobila je španska kompanija Fersa Renovables, nakon spajanja sa drugom španskom kompanijom Audak Renovables.

U novembru 2015. godine malteška vlada je saopštila da Enemalta pod kontrolom države dobija projekat.

Računi koje je Fersa objavila i korporativni zapisi u Crnoj Gori otkrili su da je Fersa međutim prodala svojih 99% udela u Mozuri posredniku, kompaniji registorvanoj na Sejšelima – Cifidek LTD. Preostalih 1% akcija koje je zadržala lokalna crnogorska kompanija, takođe je prodato Cifideku.

Prema javnim evidencijama, Cifidek je dionice Mozure kupio 10. decembra 2015. godine za 2,9 miliona evra. Dve nedelje kasnije, Cifidek je sve akcije prodao Enemalti. Enemalta je u svojim računima prijavila da ih je platila 10,3 miliona evra – što je tri puta više nego prvobitna cena.

Vlasništvo nad Cifidekom i opseg bilo kakve zarade koju je ostvario, uključujući bilo kakve dodatne naknade koje bi mogao dobiti od posredovanja u sporazumu, nisu otkriveni u javnim spisima. Ni Rojters nije mogao utvrditi kako je ili zašto se Cifidek uključio u prodaju. Iz kompanije nije bilo moguće dobiti komentar.

Audak je odbio da deli sa Rojtersom bilo kakve detalje o vlasništvu ili zastupanju Cifideka, rekavši u izjavi da „ne može da pruži lične informacije o pojedincima“. Audak je objasnio da je prodao vetroelektrane, „nestrateški“. Crnogorska firma sa jednoprocentnim udjelom nije komentarisala dogovor. Enemalta je rekla da će odgovoriti na pitanja što je pre moguće nakon što se informacije „prikupe i provere“. U vrijeme objavljivanja, Enemalta nije pružila više detalja o transakciji vetroelektrana.

Izvori koji su direktno uključeni u transakciju saopštili su Rojtersu kako je strukturirana: Cifidek je kupio akcije od Fersa sa 3 miliona evra pozajmljenih od 17 Black. Nakon što je Cifidek prodao akcije Enemalti, ona je vratila 3 ​​miliona evra 17 Black, plus dodatnih 4,6 miliona evra „udela u dobiti“, rekli su ti izvori. Rojters nije mogao da utvrdi šta je 17 Black uradio sa ovom dobiti.

Dvoje drugih ljudi koji su imali pristup informacijama o 17 Black bankovnom računu u Dubaiju potvrdili su za Reuters da je 17 Black prebacio 3 miliona evra u Cifidek krajem novembra 2015. Cifidek je platio ukupno 7,8 miliona EUR na 17 Black do maja sledeće godine. Treći izvor dao je nižu cifru od 7,6 miliona evra.

Cifidek je u vlasništvu, rekla je jedna osoba sa direktnim saznanjima, Turab Musaieva, izvršnog direktora SOCAR Trejdinga, švajcarske podružnice azerbejdžanske državne naftne kompanije, SOCAR.

Musaiev, koji ima britanski pasoš, bio je poslovni saradnik Feneha, vlasnika 17 Black. Njih dvojica bili su direktori konzorcijuma koji je 2017. godine izgradio benzinsku elektranu u vrednosti 450 miliona evra na Malti. Musaiev je zastupao SOCAR Trading, koji je bio vlasnik jedne trećine konzorcijuma, prema javnim evidencijama.

Musaievova advokatska kancelarija sa sjedištem u Velikoj Britaniji Atkins Tomson rekla je da Musaiev nema razloga da izbjegava bilo kakve dogovore sa Fenehom. „Kao što možete zamisliti, naš klijent nije znao ništa, ništa nije posumnjao i nije imao razloga da veruje da je g. Feneh imao bilo kakve umešanosti u ovo zločinstvo“, navodi advokatska firma u pismu Rojtersu.

U pismu se dodaje da „bilo kakvi poslovi koje je naš klijent imao sa njim uključuju dužni nadzor drugih uglednih i osnovanih kompanija, uključujući bankare, profesionalne računovođe i advokate.“

Cifidek je imao svoje nezavisno upravljanje, navodi se u pismu. Nije se direktno bavio Musaievim vlasništvom nad Cifidekom, niti je odgovorio na pitanja o njegovoj ulozi u sporazumu s Mozurama. Dalje pismo je razjasnilo da izvan transakcije Mozura, Musaiev „nije imao drugog posla sa gospodinom Fenehom“.

Feneh, koji se nalazi u zatvoru dok se nastavljaju ročišta u slučaju ubistva, nije odgovarao na pitanja o vetroelektrani, poslata preko svojih advokata. Advokat je rekao da Feneh još uvek ne želi da daje komentar.

SOCAR Trejding je saopštio Rojtersu da nije bilo umešanosti ni u šemu Mozura niti da zna šta o Black. U izjavi, kompanija je navela da je zaposlila Musaieva kao konsultanta, „što mu je omogućilo obavljanje poslova van njegovih službenih dužnosti.“ SOCAR je potvrdio da je imenovao Musaieva za direktora konzorcijuma za napajanje projektima, gde je služio zajedno sa Fenehom.

Rojters je pitao Skembrija, Mizija i bivšeg premijera Muskata da li znaju da su Musaiev, 17 Black ili Feneh povezani sa projektom vjetroelektrane. Mizi i Muskat su rekli da nisu svjesni. Skembri nije odgovorio. Muskat, koji je otvorio završeni projekat vetroelektrane u novembru 2019. godine, neposredno prije nego što je napustio funkciju, rekao je u izjavi: „Moja uloga je bila da njegujem odnose sa vladom Crne Gore na nivou predsjednika i premijera, kao što je bila moja dužnost premijera.“ Rekao je da, koliko mu je poznato, Skembri nije bio uključen u pregovore o projektu.

(Espreso.co.rs / Rojters)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.