NEVIĐENA KORUPCIJA  MILOVOG REŽIMA: Novi izveštaj Fridom hausa totalno raskrinkao vladu u Podgorici!
U novom izvještaju su politička prava ocenjena sa 22, Foto: Damir Dervišagić

procena

NEVIĐENA KORUPCIJA MILOVOG REŽIMA: Novi izveštaj Fridom hausa totalno raskrinkao vladu u Podgorici!

Crna Gora je svrstana u kategoriju vlada u tranziciji ili hibridnih režima – u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene

Objavljeno:

Korupcija i nepotizam u Crnoj Gori i dalje su rasprostranjeni, a skromni napori vlasti da se bave problemom, delimično podstaknuti zahtevima za pristupanjem Evropskoj uniji, nisu urodili značajnim rezultatima, ocenio je Fridom haus (FH) u novom izveštaju.

U posebnom izveštaju za Crnu Goru, kao delu izveštaja “Slobode u svetu 2020”, navodi se da se brojne političke partije takmiče za vlast, da je crnogorska opozicija fragmentirana a njeni čelnici često su maltretirani. Podseća se da je DPS na vlasti od 1991.

“Korupcija je ozbiljno pitanje. Istraživački i novinari koji kritikuju vlast suočeni su s pritiskom, kao i mnoge nevladine organizacije”, zaključak je novog izveštaja u kojem je Crna Gora ocenjena kao delimično slobodna sa 62 poena od mogućih 100. To je u odnosu na 2019. za tri poena gori rezultat, a čak deset poena manje u odnosu na 2013. i 2014. godinu. Iz regiona Hrvatska ima ocenu 85, Albanija ocenu 67, Srbija 66, a slabije ocene imaju samo tzv. Kosovo sa 56 i Bosna i Hercegovina sa 53.

U prethodnom izvještaju Fridom hausa “Zemlje u tranziciji”, koji je objavljen u maju, Crna Gora je svrstana u kategoriju vlada u tranziciji ili hibridnih režima – u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene.

U novom izvještaju su politička prava ocenjena sa 22 od ukupno 40 poena, a građanske slobode sa 40 od mogućih 60 bodova.

U delu političkih prava, pogoršana je ocena koja se odnosi na preduzimanje mera protiv korupcije.

Rezultat se smanjio sa 2 na 1 zbog raširene, nekontrolisane korupcije među vladinim funkcionerima”, piše u izveštaju. To je najmanja moguća ocena. Dodaje se da su korupcija i kronizam i dalje rasprostranjeni, a skromni napori vlasti da reše problemi nisu urodili značajnim rezultatima.

Nova Agencija za borbu protiv korupcije počela je da radi 2016. ali izvještaj EK objavljen u maju 2019. dovodi u pitanje njenu verodostojnost i nezavisnost. Visoki zvaničnici uključeni u korupcijske šeme retko se suočavaju s krivičnim gonjenjem”, piše u izveštaju.

Dodaje se da je otkrivanje koruptivnih aktivnosti javnih ličnosti i u 2019. nastavilo odražavati duboke sistemske probleme u Crnoj Gori.

Podseća se da je u januaru 2019, biznismen Duško Knežević objavio tajne video zapise, a kasnije i tajne audio snimke i dokumente, koji impliciraju da su brojne javne ličnosti iz ključnih državnih institucija umešane u koruptivne skandale.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/IN4S)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.