AMBASADOR SRBIJE U CRNOJ GORI UPRAVO OBJAVIO DATUM: Evo kad će biti otvorena crnogorska granica za građane Srbije!
Čekamo da otvori granica jer naši građani žele da dođu u Crnu Goru, Foto: Beta/Emil Vas

dižu rampu

AMBASADOR SRBIJE U CRNOJ GORI UPRAVO OBJAVIO DATUM: Evo kad će biti otvorena crnogorska granica za građane Srbije!

Naime, Crna Gora sprema se za letnju sezonu, koja je ranijih godina već u junu bila u jeku

Objavljeno:

"Imamo informacije da će u petak NKT dati preporuku da se granica Crne Gore otvori za sve građane koji dolaze iz Srbije, a od ponedeljka ćemo, nadam se, uspostaviti normalno kretanje između dve zemlje" kaže za Nova.rs Vladimir Božović, ambasador Srbije u Crnoj Gori.

Građani Srbije iz nedelje u nedelju čekaju odluku Nacionalnog koordinacionog tela (NKT) u Crnoj Gori, da donese odluku o otvaranju granica prema Srbiji.

Naime, osim onih koji čekaju da odu na more, na planine i u turistički obilazak susedne zemlje, u Srbiji je tokom proteklih meseci zarobljeno na stotine crnogorskih državljana, koji ne mogu da odu kući svojim porodicama, zbog pandemije koronavirusa, koja je zatvorila granice.

Svakog petka zaseda NKT i donosi preporuke o relaksaciji mera protiv širenja koronavirusa. Ovog petka, imamo informaciju da će konačno popustiti mere i prema Srbiji, odnosno da će dati preporuku da se otvori granica za sve građane koji iz Srbije dolaze u Crnu Goru, a da pritom ne idu u karantin čim pređu granicu. Ova odluka, kako očekujemo, biće sprovedena u ponedeljak” kaže Božović.

On naglašava da je ambasada Srbije u Crnoj Gori od proglašenja pandemije i zatvaranja granica pod velikim pritiskom.

Čekamo da otvori granica jer naši građani žele da dođu u Crnu Goru, ne samo turistički, već i zbog posla, a mnogi koji žive u Srbiji, ovde imaju porodice koje mesecima nisu videli. Pod ogromnim smo pritiskom jer ljudi zovu i interesuju se svakoga dana, kada će moći da pređu granicu, a da ih ne zatvore u karanitn” objašnjava Božović.

Naime, Crna Gora sprema se za letnju sezonu, koja je ranijih godina već u junu bila u jeku, dok su ove godine plaže prazne, iako je zemlja proglašena za “corona free” državu, pa nadležni tvrde da neće da rizikuju. Ipak, meštani u primorskim gradovima, ali i na planinama negoduju, jer više od 70 odsto građana živi od turizma, koji najviše trpi zbog posledica mera protiv koronavirusa.

Podsetimo, obaveza svakoga ko iz Srbije uđe u Crnu Goru, tokom proteka tri meseca, bila je da odmah po prelasku granice bude upućen da provede 14 do 28 dana u karantinu, u nekom od smeštaja namenjenih samo za ovu svrhu, dok se kršenje ovih mera strogo kažnjava zatvorom. Ova odluka na snazi je i danas, ali po najnovijim informacijama, mere se ukidaju od ponedeljka.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.