ISPLIVAO SNIMAK NA KOJEM JE KOČA POPOVIĆ NA PREGOVORIMA SA NEMCIMA?! Ovo je PRAVA ISTINA, cela priča je PREVARA!
Kadar iz filma Gorana Markovića, Foto: Facebook printscreen

LAŽNA VEST

ISPLIVAO SNIMAK NA KOJEM JE KOČA POPOVIĆ NA PREGOVORIMA SA NEMCIMA?! Ovo je PRAVA ISTINA, cela priča je PREVARA!

Portal "Raskrinkavanje" otkrio je da nije reč o nekom novootkrivenom ekskluzivnom snimku, već da je u pitanju isečak iz dokumentarnog filma Konstantin Koča Popović iz 2015. godine koji je režirao Goran Marković

Objavljeno:

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović je 27. maja na svom Fejsbuk profilu objavio snimak za koji tvrdi da je jedan od retkih preživelih snimaka Milovana Đilasa, Vladimira Velebita i Koče Popovića na pregovorima s Nemcima.

Uz snimak je objavio sledeću poruku:

- Zbog poplave, po društvenim mrežama, nekoliko svima već dobro poznatih fotografija iz II svetskog rata na kojima se vide četnici sa Italijanima ili Nemcima, kojima je partizanska posleratna propaganda pokušavala da predstavi njihove jedine prave protivnike kao izdajnike, dok su dokaze svoje kolaboracije s Nemcima (posebno u Hrvatskoj) temeljno uništavali, objavljujem jedan od retkih preživelih snimaka na tu temu. Milovan Đilas, Vladimir Velebit i Koča Popović na pregovorima s Nemcima, nakon dogovora SAVEZNIKA - Britanaca i JVO, da se unište partizani.

Nadam se da će snimak pomoći jednoumcima, koji veruju svemu što im je plasirano kroz Titove udžbenike, da shvate kako su stvari u II svetskom ratu bile komplikovanije od crno-bele slike toga vremena koja im je bila “prodavana” decenijama. I one slike četnika sa neprijateljima su bile proizvod nekih kratkoročnih dogovora na pojedinim lokacijama, kad je obema stranama to odgovaralo, kao što je i ovaj snimak. I partizani i četnici su znali da neće oni odlučiti svetski rat, već velike sile, pa su se i jedni i drugi trudili da kraj sukoba dočekaju kao pobjednici na domaćem terenu.

Bilo je tu svega, što i ovaj snimak dokazuje.

Njegovu objavu podelili su korisnici Fejsbuka, na svojim profilima i u desničarskim grupama.

Ko je na snimku?

Portal "Raskrinkavanje" otkrio je da nije reč o nekom novootkrivenom ekskluzivnom snimku, već da je u pitanju isečak iz dokumentarnog filma Konstantin Koča Popović iz 2015. godine koji je režirao Goran Marković. To je jedan od filmova iz serijala Titova soba tajni u produkciji Filmskih novosti.

Frejmovi iz ovog filma se već 2018. godine pojavljuju na internet forumima kao dokaz saradnje partizana sa Njemcima.

Na snimku se navodni Đilas i Velebit vrlo slabo vide, ali je zato navodni Koča dat u par krupnih kadrova.

Osoba za koju se tvrdi da je Koča Popović nema njegove fizičke osobine, odnosno da to nije Koča Popović. Ipak, Raskrinkavanje.me je kontaktiralo režisera filma Gorana Markovića koji je izričito potvrdio da na snimku koji je korišten nije Koča Popović.

foto: Wikipedia

Šta znamo o martovskim pregovorima?

Martovski pregovori između partizana i Njemaca iz 1943. godine započeti su u Gornjem Vakufu, i nastavljeni u Sarajevu i Zagrebu.

Partizanska strana je vodila te pregovore u teškim uslovima, opkoljena sa svih strana od Nemaca, Italijana i četnika, u toku bitke na Neretvi gde je hiljadama ranjenika i bolesnika pretilo uništenje. Pored pregovora o razmeni ratnih zarobljenika, sa Nemcima se razgovaralo o privremenoj obustavi borbi. Ipak, u osnovi ovih pregovora bilo je kupovanje vremena i taktiziranje obe strane.

Ono što partizani nisu mogli znati jeste da iscrpljene nemačke jedinice uopšte nemaju nameru da prelaze Neretvu i da je operacija Vajs još 10. marta bila završena.

Sem razmjene zarobljenika, martovski pregovori nisu imali druge značajnije ishode.

Da nije napravljen dogovor o nenapadanju između Nemaca i partizana govori nam i to da je samo dva meseca kasnije nemačka komanda započela operaciju Švarc, kod nas poznatu kao Peta neprijateljska ofanziva ili Bitka na Sutjesci, u kojoj je u žestokim borbama poginulo preko 7.000 partizana.

Istorijska nauka niti jugoslovenski, britanski, nemački, italijanski ili drugi izvori nisu zabeležili nikakvo zajedničko delovanje partizana i Nemaca u Drugom svetskom ratu. Takođe nije zabeležena nikakva materijalna pomoć partizanima od strane okupatora. Za razliku od ovoga, postoje nebrojeni istorijski izvori koji potvrđuju vojnu saradnju, naoružavanje i materijalnu pomoć četnicima, na čitavoj teritoriji Jugoslavije, od strane Nemaca, Italijana pa čak i ustaša.

Martovski pregovori svakako nisu bili događaj koji su komunisti isticali i slavili, ali daleko od toga da su bili „skrivana tajna“, kako to revizionisti ističu. Tito je o suštini martovskih pregovora govorio u nekoliko navrata, a prvi put neposredno nakon njihovog okončanja, još 10. aprila 1943. O njima su svedočili u knjigama i razgovorima i njihovi učesnici – Đilas, Popović i Velebit. Temom su se bavili i publicisti i istoričari, a Mišo Leković je 1985. objavio knjigu Martovski pregovori 1943, nakon koje je malo toga ostalo nepoznato.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Raskrinkavanje.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.