ŠAMARČINA SA ZAPADA ZA MILA: Vodeći političar jasno rekao ŠTA MISLI O REŽIMU U PODGORICI
Srpska zastava, Foto: Printscreen

bio je jasan

ŠAMARČINA SA ZAPADA ZA MILA: Vodeći političar jasno rekao ŠTA MISLI O REŽIMU U PODGORICI

Većina naroda u CG je svakako protiv "zločinačke oligarhije", ukazao je on

Objavljeno: 10:30h

Srbi ne smeju postati građani drugog reda u Crnoj Gori, izjavio je predsednik Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) u Švehatu David Štokinger i istakao da bi bilo dobro da zvaničan Beč ravnopravno podržava prava svih naroda u zemljama bivše Jugoslavije, što bi značilo i konačno podizanje glasa o pravima Srba.

Štokinger je, u intervjuu za crnogorski portal "Pogled", podsetio da su oSnovna ljudska prava neotuđiva.

"Srpski narod je platio visoku cenu raspada bivše zajedničke države. Postoji mnogo strašnih primera iz Hrvatske ili sa Kosova. Renesansa ustaštva, negacija ćiriličnog pisma, fizički napadi i slično. Crna Gora se time ne sme voditi. Loš signal je to da na primer muzički spot fašističkog muzičara Tompsona bio upravo 9. maja na Dan pobede nad fašizmom emitovan na javnom servisu Crne Gore", kazao je on.

Član Uprave Srpsko-austrijskog pokreta solidarnosti kaže da bi opozicioni rad Đukanovićevom režimu trebalo da ima širu osnovu, te da bi, pored kritike članstva u NATO-u i prava Srba, trebalo da tematizuje prava radnika, socijalni položaj mladih, kriminalnu privatizaciju društvene imovine, rasprodaju zemlje i korupciju.

Većina naroda u CG je svakako protiv "zločinačke oligarhije", ukazao je on.

Austrijski političar je ocenio da je borba predsednika Crne Gore Mila Djukanovića protiv Srpske pravoslavne crkve samo jedan aspekt njegove borbe protiv svega što znači zajednički srpsko-crnogorski kontekst.

"Srbi i Crnogorci su verovatno najbliži narodi na svetu. Granica između ovih država jedna je od najveštačkijih na svetu. Ta granica je, kao i druge, rezultat imperijalističke politike i raspada Jugoslavije, koji je konstruisan od strane Zapada. Đukanović je NATO sluga i zna da je Srpska pravoslavna crkva uvek bila oštar protivnik NATO orijentacije. Konkretno, ne mogu dati preporuku Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali iskazujem solidarnost sa masovnim otporom vernika u Crnoj Gori. Radi se o osnovnim ljudskim pravima", podvukao je on.

Što se Kosova i Metohije tiče, Sstokinger podvlači da rezolucija 1244 UN važi za međunarodno pravo, a da je većina zapadnih zemalja srušila međunarodno pravo, prvo NATO agresijom, a potom i priznavanjem Kosova kao države.

"Prema međunarodnom pravu, Kosovo i Metohija je deo Srbije, iako je lokalna situacija nažalost često vrlo drugačija. De fakto ne postoji nezavisna 'kosovsko-albanska' politika na Kosovu. Kosovo je vojno okupirana kolonija NATO-a i EU", podvlači on.

Štokinger ističe da se odluke ne donose u Prištini, već u Vašingtonu, Briselu i Berlinu i dodaje da bez uplitanja zapadnih sila neće biti konačnog rešenja za Srbe i Albance.

On smatra i da su pregovori o normalizaciji pod nadzorom EU farsa, kao i da je Briselski sporazum bio pogrešan, te da se pregovori moraju vratiti u UN.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.