ISTORIČAR PREDVIĐA KRAJ MILOVOG REŽIMA: Mislio je da će mu i ovaj zakon proći, ali napravio je GREŠKU!
Milo Đukanović, Foto: Youtube printscreen

Režim srlja

ISTORIČAR PREDVIĐA KRAJ MILOVOG REŽIMA: Mislio je da će mu i ovaj zakon proći, ali napravio je GREŠKU!

- Dakle, on je Crna Gora, a crkvu predstavlja kao protivnika Crne Gore i eksponenta velikosrpskog nacionalizma i hegemonizma - rekao je Stamatović

Objavljeno:

Poslednji sled događaja u Crnoj Gori, koji su kulminirali hapšenjem vladike Joanikija i porukama predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, deo je sinhronizovane akcije vlasti s ciljem da se završi otimačina imovine SPC započeta u vreme komunista.

Režim srlja u veliku grešku koja će joj se vratiti kao bumerang, smatra istoričar Aleksandar Stamatović.

U istorijskom smislu, ističe prof. dr Stamatović, uvek treba imati na umu da je Crna Gora jedina država Evrope i bivša članica takozvanog istočnog lagera u kojoj nije izvršen diskontinuitet vlasti posle rušenja Berlinskog zida.

- Uljuljkan iskustvom od sedam i po decenija totalitarizma, režim je verovatno mislio da će mu i ovaj zakon proći kao mnogo puta što je prošlo prema crkvi za ovih 75 godina. Međutim, masovnost litija i vernika je samo početak bumerang efekta. On je takvim potezima napravio jedan vrlo neprijatan utisak i osećaj čak i kod ljudi koji imaju prilično indolentan stav prema glavnim društvenim zbivanjima - primjećuje Stamatović.

Sa istom ideološkom matricom „militantnog ateizma“, koji je u Crnoj Gori stupio na scenu posle 1945, kada je i formalno počeo progon Crkve i pljačka njene imovine, i suštinski se nije menjao nego je samo imao manje ili veće krivulje. Đukanović sada pokušava da završi taj započeti proces, naglašava Stamatović.

- Dakle, on je Crna Gora, a crkvu predstavlja kao protivnika Crne Gore i eksponenta velikosrpskog nacionalizma i hegemonizma. Režim je Crna Gora, njegovi interesi su crnogorski interesi, napad na njega je napad na crnogorske interese i on je ekskluzivni branitelj tih interesa. Da bi se ti interesi odbranili potrebno je u Crnoj Gori materijalno opljačkati ono što se još nije opljačkalo, a to je Srpska crkva kroz obezbeđivanje legaliteta pljačke putem zakona. Sva suština je u tome - kategoričan je Stamatović.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.