ISPRAVKA: Nema ničeg skandaloznog u čestitki ministarke Vučinović
Marija Vučinović, Foto: Kabinet ministarke bez portfelja

OVO JE PORUČILA

ISPRAVKA: Nema ničeg skandaloznog u čestitki ministarke Vučinović

Čestitala građanima praznik

Objavljeno: 17:40h

*Napomena: Ovaj članak je ispravljen zbog spornih navoda o "skandaloznoj sadržini" čestitke ministarke u Vladi Crne Gore Marije Vučinović. Izmenjen je deo teksta sa spornim kvalifikacijama, kao i naslov. Tekst je izmenjen na osnovu analize portala Raskrinkavanje.me

Ministarka u Vladi Crne Gore Marija Vučinović čestitala je svim građankama i građanima 21. Maj Dan nezavisnosti Crne Gore, i pritom umesto reči "nezavisnosti" na sajtu stoji reč "neovisnosti" - "Dan neovisnosti". Ovu reč iskoristili su mnogi mediji da ovu čestitku okarakterišu kao "skandaloznu".

Neki mediji su pisali da ovo obraćanje podseća na "istorijski momenat kada su Slavko Kvaternik i Ante Pavelić Hrvatima "10. travnja 1941. čestitali osnutak Neovisne Države Hrvatske", kao i da je "pored te reči, upotrebljeno još nekoliko hrvatskih reči, kao što su "konačnica" i "povjest" ili u srpskom jeziku - "na kraju" i "istorija"."

Prenosimo u celosti čestitku ministarke u Vladi Crne Gore Marije Vučinović.

- Crna Gora je 2006. godine obnovom neovisnosti trasirala svoj put ka zajednici evropskih naroda. Tokom svih ovih godina svojom odgovornom politikom naša država je uspjela da ostvari najvažnije strateške ciljeve: postala je punopravna članica NATO saveza, a već danas je na dobrom putu ka ulasku u EU. Takođe, uz snažan investicioni ambijent, ekonomski rast i razvoj, omogućen je i kvalitetniji život svim građanima Crne Gore.

Međutim, i nakon 14 godina postoji jedan broj onih koji bi željeli da se točak istorije vrati unazad i da i dalje licitiraju sa budućnošću naše države.

Upravo zbog takvih i njihovih istomišljenika moramo pokazati odgovornost i odlučnost, i danas, jednako kao i u bliskoj povjesti, kako bismo učinili sve da postojeće razlike unutar crnogorskog bića budu u konačnici prevaziđene, a pitanje državnosti i neovisnosti Crne Gore za svakog građanina neupitno.

U to ime svim građankama i građanima čestitam 21. Maj - Dan neovisnosti - poručila je ministarka Vučinović."

Međutim, u ovoj čestitki nema ničeg skandaloznog. Ovo je jasno ako se zna da je na sajtu Vlade Crne Gore objavljena čestitka ministarke bez portfelja, Marije Vučinović, povodom Dana nezavisnosti.

Ministarka Vučinović, predstavnica hrvatske manjine, se u svojoj poruci obratila na hrvatskom jeziku i umesto reč „nezavisnost“ upotrebila je hrvatsku reč „neovisnost“. U Crnoj Gori, naime, Ustavom je zagarantovano pravo građanima da koriste svoj jezik, a pored službenog crnogorskog jezika u službenoj upotrebi su i srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik.

To je bio povod da se ovo obraćanje iskoristi za manipulisanje, odnosno, da se pokuša prikazati kako crnogorska vlast „srlja u ustaštvo“ i da je Dan nezavisnosti preimenovan u Dan neovisnosti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.