ISPRAVKA: Vojnici srpske nacionalnosti u VOJSCI CRNE GORE nisu dobili otkaz
Vojska Crne Gore, Foto: Printscreen

ISTINA

ISPRAVKA: Vojnici srpske nacionalnosti u VOJSCI CRNE GORE nisu dobili otkaz

U pitanju je netačna tvrdnja

Objavljeno: 19.05.2020. 12:25h
  • 2

*Napomena: Ovaj članak je ispravljen zbog netačnih navoda da su vojnici srpske nacionalnosti u Vojsci Crne Gore dobili otkaz, razoružani ili poslati kući. Izmenjen je deo teksta u kojem se ovo tvrdilo, kao i naslov. Tekst je izmenjen na osnovu analize portala Raskrinkavanje.me

U nekim medijima se pojavila vest da su svi vojnici srpske nacionalnosti koji su bili raspoređeni na dužnostima obezbeđenja vojnih objekata i magacina, širom Crne Gore, usmeno obavešteni da ne dolaze na posao do daljnjeg, bez ikakvog obrazloženja. Ovo je prvo napisao portal In4s.

Na njihovo mesto su, napisao je ovaj medij, došli pripadnici Vojske Crne Gore crnogorske i bošnjačke nacionalnosti.

Ova lažna objava koja se našla na domaćim i regionalnim portalima demantovana je od strane Ministarstva odbrane.

Navodna saznanja IN4S-a, za koje ovaj medij tvrdi da se radi o odluci Ministarstva, negirao je resorni ministar Predrag Bošković. Iz Ministarstva odbrane su saopštili da niko nije dobio otkaz u Vojsci Crne Gore zbog srpske nacionalnosti, uz podsjećanje da su se slične dezinformacije u medijima pojavljivale i 2017, 2018. i 2019. godine:

„Ono što sam tada, poručujem i sada, da će u VCG biti mjesta za sve nacije i religije, one koji ovu državu doživljavaju kao svoju i nemaju rezervnu, koji će uvijek stati u odbranu svoje države. Nebitna je nacija i religija, već samo odnos prema državi“, navedeno je na Twitteru Ministarstva odbrane.

Da li je aktuelni režim pristupio ubrzanoj homogenizaciji redova Vojske Crne Gore – odstranjivanjem svih onih koji su procenjeni da, u susret najavljenim litijama Srpske Pravoslavne Crkve, a u slučaju naređenja da se interveniše protiv građana Crne Gore, vođeni etičkim principima i verskim uvjerenjima – ne bi reagovali.

Bonus video:

(Espreso.rs/IN4S)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media