CRNA GORA SE ORI OD REČI JOANIKIJA I OSAM UHAPŠENIH SVEŠTENIKA: Njihova poruka je JAKA
Foto: Printscreen/Youtube/Miras Dusevic

NASTAVLJA SE

CRNA GORA SE ORI OD REČI JOANIKIJA I OSAM UHAPŠENIH SVEŠTENIKA: Njihova poruka je JAKA

Litije traju od decembra, a prekidane su u vreme epidemije

Objavljeno: 18.05.2020. 20:28h

Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije i osmorica sveštenika Mitropolije koji su proveli 72 sata u pritvoru, pozvali su crnogorsku vlast da se sa poštovanjem odnosi prema građanima.

Oni su najoštrije osudili prebijanje maloletnika i upozorili da nije dobro dizati ruku na svoju budućnost.

Otkako su preksinoć iz pritvora pušteni episkop i sveštenici, tenzija u Crnoj Gori samo je prividno blaža. I dalje je, u suštini, sve isto. Milo Đukanović i njegov režim ne odustaju od spornog zakona o slobodi veroispovesti sa kojim nastoje da oduzmu hramove Mitropolije SPC, a neprestano povlače i poteze kojima se provociraju građani i, jednostavno rečeno, igra na granici strpljenja. S druge strane, ni Crkva ni narod ne odustaju od odbrane hramova i zahtevaju da se u vreme epidemije privremeno stopirane litije iznova pokrenu. Crna Gora tako je gotovo svakodnevno na granici žešćeg sukoba režima sa građanima.

Juče su se eparhijskim saopštenjem oglasili vladika Joanikije i osmorica sveštenika. U obraćanju se navodi da jedino "nedelo" koje su počinili jeste poštovanje naroda.

"Na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, slavu Saborne Crkve i zaštitnika grada Nikšića, uhapšen je episkop budimljansko-nikšićki gospodin Joanikije sa osam sveštenika iz Nikšića. ‘Lep poklon i zahvalnost‘ za molitve koje smo toga dana proizneli za mir, napredak, zdravlje i svako dobro svih, pa i onih koji su nas kasnije uhapsili, kao i onih koji su to naredili", navodi se u saopštenju vladike i sveštenika.

Oni dodaju da su uhapšeni "samo jer su ispoštovali građane Nikšića, što se nisu oglušili o njihovu ljubav prema zaštitniku svoga grada, Svetom Vasiliju Ostroškom".

"Naime, toga dana i pored vladičine besede na svetoj Liturgiji gdje je, sa žaljenjem, kazao da ove godine Crkvena opština Nikšić ne može organizovati prazničnu litiju zbog mera koje ograničavaju okupljanje ljudi, na Trgu Šaka Petrovića se okupilo više hiljada vernika. Zar je trebalo prezreti taj narod!? Budući da se u tom spontano formiranom molitvenom saboru nisu mogle zavesti propisane mere, sveštenstvo je našlo jedino moguće pastirsko rešenje da se pridruži vernom narodu u molitvenom hodu", navodi se u saopštenju.

To veče narod se razišao u miru, a usledila su hapšenja vladike i sveštenika.

"Narod je kroz proteste koji su usledili poslije hapšenja iskazao neslaganje i gnušanje prema tome činu vlasti, potvrdio i posvedočio ljubav prema svojoj Crkvi, prema svetinji, prema svojim korijenima i osveštanoj narodnoj tradiciji. Nemamo reči da zablagodarimo našem vernom narodu za takvu ljubav i žrtvu - neka ga Bog nagradi svakim izobiljem iz riznice svojih dobara", navode vladika i sveštenici.

Kako dodaju, nažalost, naša vlast nije tako mislila već je svoj narod "nagradila" suzavcem i prebijanjem.

- Pa i brojne omladine i maloletnika, i to ne samo u Nikšiću nego i u pojedinim drugim gradovima Crne Gore. Najoštrije osuđujemo takvo nasilničko delovanje policije i upozoravamo da nije dobro dizati ruku na svoju budućnost. Deca se vaspitavaju, prije svega, pažnjom i ljubavlju, a ne prebijanjem i agresijom. Istovremeno nikada se ne možemo složiti sa tim da bilo ko vrši nasilje nad organima reda jer se dosledno zalažemo za mir, bratsku slogu i pravni poredak u državi - kažu u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj.

Na kraju saopštenja vladika i sveštenstvo pozivaju sve, pa i vlast da se "svi saberemo oko svetinje života".

- Da se sa ljubavlju i poštovanjem odnosimo prema svim ljudima da dobro upravlja i usmerava naše postupke, a da se oslobodimo mržnje i agresije. Da vidamo rane na biću narodnom, a ne da ih povređujemo i produbljujemo - poručuju vladika Joanikije i osmorica sveštenika.

Puštanje episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i osam sveštenika na slobodu nije spustilo tenzije u Crnoj Gori pošto je sporni Zakon o slobodi veroispovesti i dalje predmet podela, iako je u suprotnosti sa preporukama Venecijanske komisije. Zbog toga se uskoro može očekivati i nastavak litija.

Đukanovićeva vlast ne popušta i ne odustaje od zakona uprkos preporukama Venecijanske komisije

Da će narod nastaviti da se okuplja u znak podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi, videlo se u Pljevljima u subotu uveče, gde je na ulice izašlo nekoliko stotina građana. Učesnici protesta su se okupili u centru grada, a potom i prošetali Tršovom ulicom, Ulicom Kralja Petra do zgrade Opštine Pljevlja. Okupljeni su uzvikivali "Ne damo svetinje", "Ustala je Crna Gora", "Svetinja se branit mora", te "Milo lopove". Nakon izgovorene molitve "Očenaš" kod Crkve Svete Petke, građani su se razišli. Zanimljivo, za razliku od prethodne tri večeri, pripadnika policije u subotu nije bilo na ulicama tokom protesta.

I rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović najavio je da će se litije nastaviti prvom prilikom kada se nakon borbe sa virusom korona ponovo dozvole javna okupljanja u Crnoj Gori.

- Naš problem nije korona nego nepravda. Kruna te nepravde je antiustavni pokušaj da se stvori državna crkva, a to je namera ovog zakona o slobodi veroispovesti. I to više ne treba uvijati u oblande - naglasio je Perović.

Kako je rekao, to više nije pitanje samo imovine ili položaja sveštenika, već pitanje novog duha koji hoće nasilno da ubaci državu u crkvu.

- Dok se ne steknu uslovi za litije, organizovaćemo saborne molitve - rekao je Perović.

Rektor Cetinjske bogoslovije poručio je crnogorskim vlastima da podižu optužnice, ali da nemaju osnova za pravnu osudu.

- Mi verujemo da smo pred svakim sudom čisti i bez greha. Što se tiče pozitivnih propisa, mi smo potpuno mirni. Pravna opasnost u tom smislu je ništavna, nema osnova za pravnu osudu - rekao je Perović.

Hronologija

12.5. Ispred parohijskog doma u Nikšiću uhapšen episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i još sedam sveštenika SPC zbog kršenja mera za suzbijanje Covid-19. Određeno im je zadržavanje do 72 sata.

13.5. Odbijene žalbe na pritvor koje su uložili advokati sedam sveštenika i vladike Joanikija

14.5. Širom Crne Gore građani već treću noć organizuju proteste zbog hapšenja vladike Joanikija i sveštenika SPC. Najnapetije bilo u Pljevljima, gde je grupa mladića gađala kamenjem policiju

15.5. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zajedno sa građanima pružio podršku episkopu Joanikiju i sedmorici sveštenika ispred Osnovnog suda u Nikšiću

16.5. Episkop Joanikije i sveštenici pušteni na slobodu

 

Bonus video:

(Espreso.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media