MILO BRUTALNO NAPAO SPC: Ovakve reči NI OD NJEGA dosad nismo čuli!
Milo Đukanović, Foto: AP

OPASNO

MILO BRUTALNO NAPAO SPC: Ovakve reči NI OD NJEGA dosad nismo čuli!

Bio je veoma oštar

Objavljeno: 18.05.2020. 13:48h
  • 33

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da bi Srpska pravoslavna crkva htela da upravlja Crnom Gorom i da određuje njen pravac i karakter. Na konferenciji za medije povodom dve godine predsedničkog mandata on je postavio pitanje da li je Crnoj Gori mesto u Evropi ili na drugoj strani!

- Suštinska dilema je da li država novim zakonima, usklađenim sa evropskim, treba da zameni zakone iz komunističkog vremena? Da. Zakon o slobodi veroipovesti treba Crnoj Gori i donesen je u pravo vreme. Sve što je oteto Crnoj Gori, biće joj vraćeno. Ne nudite nam te izanđale i okrvavljene formule za budućnost Balkana. Nećemo ih prihvatiti. Ni jednoj verskoj zajednici pa ni SPC ne pripada pravo da prisvaja tuđu imovinu, da se odupiru sudskoj proveri katastarskih evidencija crkvene imovine, da ne plaća porez, ilegalno uvodi sveštenike u državu. Kažu da vode ujedinjeni narod. Protiv koga? Dosta je cirkusa bilo -kazao je Đukanović, poručujući da je moguće i formiranje crkve pravoslavnih Crnogoraca!

- Obnovili smo državu, pa moramo obnoviti i crkvu. Oni za sada tu ponudu odbijaju i neće im biti prvi put ako propuste jednu šansu. U tom slučaju ostaje im da nastave da budu nacionalna crkva Srba u Crnoj Gori. Mislim da je bolje rešenje da imamo pravoslavnu crkvu koja će imati svoje vernike. U tom slučaju poradićemo ozbiljno na formiranju pravoslavne crkve naconalnih Crnogoraca jer mislim da bi svako drugačije postupanje države u odnosu na to pitanje, bilo neodgorno prema svojim građanima , rekao je Đukanović.

Bonus video:

(Espreso.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media