PROTESTI I LITIJE U CELOJ CRNOJ GORI! Epske scene u Nikšiću, Podgorici, Pljevljima, Bijelom Polju, Budvi...
U Nikšiću je nekoliko stotina građana protestovalo ispred Centra bezbednosti u Nikšiću, Foto: EPA/ BORIS PEJOVIC, Ilustracija

protesti

PROTESTI I LITIJE U CELOJ CRNOJ GORI! Epske scene u Nikšiću, Podgorici, Pljevljima, Bijelom Polju, Budvi...

I građani Berana prošetali su sinoć od centra grada do manastira Đurđevi stupovi

Objavljeno:

U pet gradova u Crnoj Gori i sinoć su održani protestne litije i molebani zbog zatvaranja episkopa budimsko-nikšićkog Joanikija i sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

Oni su se okupili u Nikšiću, Podgorici, Pljevljima, Bijelom Polju i Budvi sa zahtevom da se oslobodi episkop Joanikije i sveštenici.

Za razliku od okupljanja u sredu, kada je bilo više incidenata između pristalica SPC i policije, protesti su sinoć uglavnom protekli mirno, a jedino je u Pljevljima manja grupa mladića gađala kamenjem policiju.

Osim što su tražili puštanje sveštenika na slobodu, okupljeni su skandirali "Ne damo vladiku", "Ustala je Crna Gora, svetinja se branit mora - Milo, lopove".

U Nikšiću je nekoliko stotina građana protestovalo ispred Centra bezbednosti u Nikšiću, gde se nalaze uhapšeni episkop budimsko-nikšićki Joanikije i još sedam sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC), a skup je završen bez incidenata.

Kako prenose podgoričke Vijesti, u trenutku kada je ispred kapije policije stala interventna policijska jedinica, građani su je pozdravili aplauzom.

Okupljeni su skandirali "Ne damo vladiku", "Milicijo naša mila, ne slušajte više Mila" i "Ustala je Crna Gora, svetinja se branit mora", a izgovarali su i molitvu Oče naš.

Devojčice, među kojima su bile i ćerke uhapšenog sveštenika Slobodana Jokića, ostavile su ruže ispred kordona policije na ulazu u CB Nikšić.

U Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog i večeras je služen moleban, nakon kojeg se okupljenim vernicima obratio iguman manastira Bijela Isaija Krgović.

Oko stotinu pristalica Srpske pravoslavne crkve (SPC) prisustvovalo je molebnu ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, ali su se nakon službe, na poziv rektora cetinjske Bogoslovije Gojka Perovića, mirno razišli, preneo je portal podgoričke Pobjede.

"Čekamo sutrašnji dan da vidimo šta će da se desi, veliki su pritisci iz međunarodnih centara. Obratili smo se sa zahtevom da sutra ujutro puste episkopa Joanikija i sveštenike, ako tako ne bude, eto nas opet na ovome mestu. Sutra kad nas vide, neka hapse jednog po jednog", rekao je sinoć Perović.

I građani Berana prošetali su sinoć od centra grada do manastira Đurđevi stupovi, u znak protesta zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika, a skup je završen mirno.

Građani su se pri povratku iz manastira zadržali oko 15 minuta ispred zgrade policije, nakon čega su se razišli, prenele su podgoričke Vijesti.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.