HAPSILI MALOLETNIKE, NOVINARE, TUKLI DEVOJČICU: Iz Nikšića stižu nemile scene, evo šta se sve odigralo sinoć!
Nemiri u Nikšiću, Foto: Youtube printscreen

ozbiljan sukob

HAPSILI MALOLETNIKE, NOVINARE, TUKLI DEVOJČICU: Iz Nikšića stižu nemile scene, evo šta se sve odigralo sinoć!

Građani su policiju gađali kamenicama i skandirali “ustaše”, dok je policija upotrebila suzavce i šok bombe, uspjela da građane razbije na manje grupe, ali i da privede veći broj njih

Objavljeno:

Veći broj građana priveden je sinoć u Nikšiću, tokom protesta i nereda u kojima je policija bacila suzavac i upotrebila šok bombe.

Više stotina građana okupilo se ispred Centra bezbednosti Nikšić tražeći da se oslobode episkop budimljansko nikšićki Joanikije i osmorica sveštenika, da bi zatim krenuli u protestnu šetnju Ulicom Vuka Karadžića do skvera. Pokušali su da blokiraju kružni tok, nakon čega je došlo do sukoba sa policijom. Građani su policiju gađali kamenicama i skandirali “ustaše”, dok je policija upotrebila suzavce i šok bombe, uspjela da građane razbije na manje grupe, ali i da privede veći broj njih.

Policija je, kako saznajemo, privela i novinara "Večernjih novosti" Velišu Kadića, koji je snimao dok ih je fotoreporter "Dana" Željko Šapurić upozoravao da je reč o novinaru.

Nikšićanka Lejla Vukosavljević kazala je su uhapšeni njen suprug i dva sina, od kojih je jedan maloletan.

Devojčica Lara pretučena je sinoć u Nikšiću dok je pokušavala da vidi kako joj je brat i da li je sve u redu sa njim.

Šetala je sa drugaricom i videla gužvu na skveru. Policija je krenula na slobodan narod koji je uzvikivao „ne damo svetinje“.

Nakon što je videla da su joj brata bacili na zemlju i uveli u auto. Ona je pokušala da pomogne bratu, ali je policajac udario šakom i nakon toga pendrekom po rebrima.

U CB Nikšić su došli i pojedini roditelji čija su maloletna deca privedena.

Novinari dopisnici iz Nikšića su tražili prijem kod načelnika Centra bezbednosti Tihomira Goranovića zbog privođenja kolege iz "Večernjih novosti" negodujući što je priveden na radnom zadatku. Goranović ih je primio, kazao da će biti po brzom postupku ispitane okolnosti zbog kojih je Kadić priveden i videti da li su njegovi službenici prekršili ovlašćenja.

U Crnoj Gori je i dalje na snazi zabrana javnih okupljanja, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Građani su sinoć krenuli u protestnu šetnju nakon okupljanja ispred CB Nikšić.

Koordinator partije Alternativa, Nikšićanin Vesko Pejak, pozvan je sinoć na informativni razgovor u Centar bezbednosti Nikšić, zbog statusa na društvenoj mreži Fejsbuk, u kojem je ranije kazao da će u 18 sati biti ispred CB Nikšić, da iskaže revolt zbog hapšenja sveštenih lica.

Pejak se pojavio sam, da bi mu se ubrzo pridružilo jos desetak uglavnom mladih osoba.

Ispred CB Nikšić se potom okupio veći broj građana.

Okupljeni su skandirali "Ne damo svetinje", "Pustite vladiku" i pevali "Ustala je Crna Gora svetinja se branit mora, Milo lopove".

Ispred CB se okupilo nekoliko stotina građana. Pevali su pjesme o Crnoj Gori i Kosovu, uzvikujući parole "Ne damo svetinje", "Pustite vladiku", ali su se mogli čuti i uvredljivi povici "ustaše", "kerovi" upućeni policiji koja nije reagovala.

Okupljeni su potom došli na skver ulicom Vuka Karadžića tako da vozila ne mogu da prođu, skandirajući "Svi na ulice", "Pustite vladiku", a zapalili su i baklju.

Povređena su 22 službenika policije u neredima u Nikšiću, a policija je privela desetine građana i kod jedne grupe pronašla nož, bodež i sekiru u gradskom parku.

"Vijestima" je u vrhu Uprave policije rečeno da su policajci mahom zadobili lakše telesne povrede, zbog čega su zatražili lekarsku pomoć u tamošnjoj bolnici i Domu zdravlja.

UP je saopštila da se okupljena masa, koja je kršila veliki broj mera i naredbi Ministarstva zdravlja, kretala delom kolovozne trake i trotoara i tako onemogućavala normalno odvijanje saobraćaja, a građani nisu postupali po upozorenjima i naređenjima policije da oslobode kolovoz.

"Masa, koju je po proceni policije činilo oko 400 građana, je došla na kružni tok i blokirala saobraćaj. Policijski službenici su izdali više upozorenja i naređenja o koje se masa oglušila i odbila da se raziđe. Nakon toga oni su kamenicama zasuli službenike Uprave policije. Povređeno je više službenika policije kojima se trenutno ukazuje lekarska pomoć a u incidentima su oštećena i službena vozila i oprema", saopštila je UP.

Policijski službenici su upotrebili sredstva prinude – ručni sprej sa nadražujućim dejstvom, a masa je, kako piše u saopštenju, odbijala da se raziđe te je počela i fizički da nasrće na policiju i dodatno da baca kamenice i druge predmete u pravcu službenika i službenih vozila.

"Aktivnostima službenika masa je razbijena na više grupa koje su razbežale u više pravaca kojom prilikom je slobode lišeno više lica koja će biti procesuirana u skladu sa zakonom".

Osim toga, u ulici Ivana Milutinovića grupa lica je prevrtala kontejnere po ulicama i kolovozima i tako pričinila materijalnu štetu gradskom mobilijaru.

"U toku su dalje aktivnosti policije", piše u saopštenju UP.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Vijesti/IN4S)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.