CRNOGORSKI BROD JE PREVOZIO ŠEĆER, A TREBALO JE DA VRATI ŽITARICE: Policija pronašla drogu vrednu 50 miliona evra!
Zatečen sam ovim što se desilo, verovao sam da ovakve stvari ne smeju da se dese na brodovima na kojima se vijori crnogorska zastava, Foto: US Third Fleet / Facebook

neviđeno

CRNOGORSKI BROD JE PREVOZIO ŠEĆER, A TREBALO JE DA VRATI ŽITARICE: Policija pronašla drogu vrednu 50 miliona evra!

Brod je u Kazablanki istovario šećer

Objavljeno:

Nemačka policija pronašla je pola tone kokaina na brodu "Budva" i uhapsila moreplovca Mladena Radulovića. Brod pripada kompaniji "Barska plovidba", koja je u većinskom vlasništvu države Crne Gore

Mladen Radulović (45), pomorac iz Bara, uhapšen je u noći između petka i subote nakon što je na teretnom brodu "Budva", koji je bio usidren u nemačkoj luci Hamburg, otkriveno 500 kilograma kokaina! Brod na kom je nađena droga, vredna oko 50 miliona evra, pripada kompaniji "Barska plovidba", koja je u većinskom vlasništvu Crne Gore.

Prema pisanju nemačkih medija, kokain je pre mesec dana ukrcan u luci Santos u Brazilu i sakriven u mašini broda "Budva", koji je, inače, uz podršku Vlade Crne Gore i Ministarstva saobraćaja i pomorstva izgrađen 2014. godine.

- Brod je u Kazablanki istovario šećer, koji je prevozio iz Brazila i nastavio ka luci Hamburg, gde je trebalo da utovari žitarice. Međutim, čim se usidrio, policija je ušla na brod i započela pretres. Ubrzo je kokain pronađen i odmah je uhapšen Mladen Radulović, jer su njegovi otisci pronađeni na narkoticima. Ostatak posade, koju čine 23 crnogorska mornara, zadržan je u pritvoru radi provere - pišu tamošnji mediji.

Uprkos činjenici da je brod "Budva" u vlasništvu Crne Gore, a da je baš na njemu pronađena ogromna količina droge, niko se iz vrha crnogorske vlasti nije se oglasio da to prokomentariše.

Jedini koji je tim povodom dao izjavu jeste izvršni direktor kompanije "Barska plovidba" Tihomir Mirković, koji je naveo da je zatečen informacijom da je na brodu "Budva" zaplenjeno pola tone kokaina.

- Obavešten sam od zapovednika broda "Budva" da je u kasnim satima i tokom noći izvršen pregled broda od strane nemačke policije i carine i da je pronađeno oko 500 kilograma droge, te da je uhapšen jedan pomorac. Zatečen sam ovim što se desilo, verovao sam da ovakve stvari ne smeju da se dese na brodovima na kojima se vijori crnogorska zastava. Nemamo drugih detalja, verujem da će nadležni dati izjavu tim povodom. Nadam se da se ovo neće odraziti na uposlenje broda i da će oni zaploviti dalje ka sledećoj luci - rekao je Mirković.

Inače, pre nešto više od dva meseca uhapšeno je jedanaest pomoraca iz Crne Gore, kada je zaplenjeno čak pet tona kokaina i velika količina amfetamina skrivenih u brodu "Aresa" u Karipskom moru kod Arube! Procenjena vrednost droge iznosila je čak 500 miliona evra, a trebalo je da bude istovarena u Solunu!

Tovar na brodu "Aresa" ipak nije bio najveća otkrivena pošiljka crnogorskih kriminalaca. U junu prošle godine u američkom gradu Filadelfiji otkriveno je 20 tona kokaina na brodu "MSC Gajan", koji pripada jednoj švajcarskoj kompaniji, i tada su uhapšena četvorica crnogorskih pomoraca.

Čije je kokain?

U poslednjih nekoliko godina skoro da nije bilo velike zaplene kokaina u koju nisu bili umešani crnogorski državljani. U većini slučajeva te zaplene se vezuju za "poslovanje" dva kotorska kriminalna klana, "škaljarskog" i "kavačkog". To je nekada bila jedinstvena banda, koja se nakon nestanka 300 kilograma kokaina u španskoj luci Valensija 2014. godine pocepala na dva klana, koji od tada vode rat do istrebljenja. Nakon svake velike zaplene dolazilo je do krvavih obračuna dva kotorska zloglasna klana, u kojima je do sada ubijeno preko 40 osoba.

Crna Gora nema veze sa drogom

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković, komentarišući na TV Nova M, zaplenu 500 kilograma kokaina na brodu "Budva" u u luci Hamburg u Nemačkoj rekao je da brodom nikada nije upravaljala crnogorska kompanija već ga je odmah dala u zakup.

- Crnogorska policija i tužilaštvo rade svoj posao, ovo je akcija sa DEA i evropskom policijom. Nažalost i u ovoj situaciji se dešavaju manipulacije, pojedini opozicionari to stavljaju na teret državi i karikiraju sa tim. To bi bilo isto kao da oni nekome izdaju stan pa se kod zakupca nađe droga, pa onda bi zakupodavac odgovarao za ono šta radi zakupac - kazao je Marković.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.