VLASNIK HOTELA SMANJUJE PLATE ZAPOSLENIMA NA 80 EVRA: Potpiši aneks ili dobijaš otkaz!
Medojević je kazao da je sada najvažnije sačuvati svaki ljudski život, Foto: Printscreen/Youtube

NEČUVENO

VLASNIK HOTELA SMANJUJE PLATE ZAPOSLENIMA NA 80 EVRA: Potpiši aneks ili dobijaš otkaz!

Medojević je kazao da je sada najvažnije sačuvati svaki ljudski život

Objavljeno:

Aneksom ugovora je smanjena zarada sa 331 evro na 82 evra – stoji u dokumentu koji je zaposlenima dao da poptišu vlasnik hotela Bjanka iz Kolašina.

Podsećamo da je Nacionalno koordinaciono telo usvojilo mere kojima su zatvoreni kafići, restorani, hoteli, frizerski i kozmetički saloni, kladionice i kockarnice…

foto: Dado Đilas

Kao što se može videti u dokumentu, menjaju se dva člana Ugovora – član 2 u kojem se definiše novo nepotpuno radno vreme od 10 časova nedeljno; i član 7 koji definiše smanjenje plate na 82,84 evra mesečno.

Veoma problematičan je i dodatak, koji takođe objavljujemo, u kojem poslodavac izričito kaže:

„Ako odbijete da zaključite Aneks ugovora o radu, Poslodavac može da otkaže Ugovor o radu u skladu sa Zakonom.“

Kako saznajemo, ovakav isti aneks ugovora o radu je dat i zaposlenima u hotelu Avala u Budvi na potpisivanje.

Poređenja radi, najmanje socijalno primanje je 63,5 evra.

Medojević upozoravao: Zabraniti otkaze i ukinuti plaćanje anuiteta kredita

Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik Pokreta za promene Nebojša Medojević je pre deset dana upozoravao da se savremeni svet prvi put susreo sa pandemijom ovih razmera. Medojević je tada naglasio da su lekcije iz drugih istustava jedino što nam je na raspolaganju.

foto: Youtube printscreen

On je tom prilikom, između ostalog, preporučio mere:

– Hitne ekonomske mere moraju spriječiti ugrožavanje radnih mesta i biološke supstance stanovništva. Zabraniti otkaze i ukinuti plaćanje anuiteta kredita (i obračuna kamata) za pravna i fizička lica, računa za struju i plaćanja zakupnina stanova te fizička lica dok traje vanredno stanje. Uvesti obavezu isplate minimalne zarade za sve zaposlene u Crnoj Gori.

– Osloboditi plaćanja poreza i doprinosa sve poslodavce na isplatu zarada za zapsolene koji ne rade u toku vanrednog stanja

Za najugroženije strukture stanovništa, a posebno one koji se nalaze u izolaciji, a nemaju dovoljno sredstava, izdati bonove za hranu i osnovna sredstva higijene i zaštite od širenja virusa (sredstva za dezinfekciju, maske, rukavice)

– Lekovi i druge terapije za lečenje virusa Korona treba da budu besplatni.

Medojević je kazao da je sada najvažnije sačuvati svaki ljudski život, radna mjesta, ali i ljudsko dostojanstvo i pokazati punu solidarnost sa inficiranim, bolesnim, starim, siromašnim, ali i sa medincinskim osobljem koje ovih dana izlaže svoje živote u borbi protiv ovog zla.

Svaka zloupotreba ovog vanrednog stanja u dnevno-političke ili profiterske svrhe mora biti osuđena od svih građana , i adekvatno tretirana.

Samo složno! Samo jako, poručio je Medojević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/in4s.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.