CRNA GORA ZBOG PRIČEŠĆA DONELA RADIKALNU ODLUKU: U hramovima SPC odsad obredi BEZ PRISUSTVA GRAĐANA
Vlada Crne Gore saopštila je da je ta odluka doneta na osnovu izveštaja nadležnih službi bezbednosti, Foto: Dragan Kadić

da li je realno?

CRNA GORA ZBOG PRIČEŠĆA DONELA RADIKALNU ODLUKU: U hramovima SPC odsad obredi BEZ PRISUSTVA GRAĐANA

NKT je u obrazloženju dodao i da se ne radi o zatvaranju verskih objekata

Objavljeno: 23.03.2020. 08:22h
  • 1

Crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo (NKT) za zarazne bolesti donelo je sinoć odluku kojom je, radi sprečavanja unošenja i širenja infekcije novog koronavirusa, donelo meru da se verski obredi u verskim objektima obavljaju bez prisustva građana.

Vlada Crne Gore saopštila je da je ta odluka doneta na osnovu izveštaja nadležnih službi bezbednosti prema kojem je samo tokom jučerašnjeg dana širom Crne Gore oko 1.350 lica prisustvovalo verskim obredima, kao i procene epidemiologa da ti skupovi predstavljaju u ovom trenutku najveći epidemiološki rizik, prenose podgoričke Vijesti.

Kako se navodi, ako je na nekom od verskih skupova samo jedno lice bilo prenosilac Crna Gora se suočava sa nekontrolisanim širenjem virusa.

"Konstatovano je da je sa aspekta higijene, a pogotovo sa epidemiološkog aspekta u ovim okolnostima, izuzetno problematičan deo verskog obreda prikazan danas u medijima u kojima više lica pristupaju simboličnom konzumiraju hrane koristeći isti pribor za jelo (kašičicu)", navodi se u saopštenju.

NKT je u obrazloženju dodao i da se ne radi o zatvaranju verskih objekata, budući da oni ostaju otvoreni za sveštenike, a da mera obavezuje verske zajednice da obrede i ostale aktivnosti obavljaju bez prisustva građana.

U Crnoj Gori večaras je potvrđeno pet novih slučajeva novog korona virusa, odnosno 21 ukupno.

Bonus video:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media