NAJBOGATIJI KINEZ NA SVETU KUPUJE SVETI STEFAN?! Ovo je upravo objavljeno
ilustracija, Foto: Reuter

žele da ga kupe

NAJBOGATIJI KINEZ NA SVETU KUPUJE SVETI STEFAN?! Ovo je upravo objavljeno

Pregovori su u toku

Objavljeno: 17.03.2020. 08:54h
  • 2

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Vei Seng Pua i Petros Statis pregovaraju sa jednim od najbogatijih Kineza, a nepoznato je da li bi Džek Ma ušao u zajednički biznis, ili preuzeo upravljanje

Naturalizovani Crnogorci Vei Seng Pua i Petros Statis pregovaraju da u biznis u Crnoj Gori uključe i jednog od najbogatijih Kineza, milijardera Džek Ma, vlasnika online trgovine Alibaba.

“Vijestima” je nezvanično iz više izvora potvrđeno da dve strane pregovaraju, a nepoznato je da li bi Džek Ma ušao u zajednički biznis, ili bi preuzeo upravljanje najatraktivnijim delom crnogorske obale - hotelskim kompleksom Sveti Stefan - Miločer i hotelom “Maestral“.

Biznismeni kinesko-malezijskog, odnosno grčkog porekla, vlasnici su firmi “Adriatic properties“ i “Fasamo“, preko kojih gazduju “Svetim Stefanom” i hotelom “Maestral”.

Džek Ma je uveo e-trgovinu u Kinu i prošle godine se zvanično povukao sa mesta izvršnog predsednika Alibabe, kompanija čija je vrednost procenjena na 480 milijardi dolara. Njegovo lično bogatstvo procenjuje se na 39 milijardi eura.

”Adriatic properties”, čiji je vlasnik “Aidway investments limited“ sa britanskih devičanskih ostrva, dugoročni je zakupac grad-hotela “Sveti Stefan”, “Vile Miločer” i hotela „Kraljičina plaža”, prema ugovorima o višedecenijskom zakupu zaključenim 2007. sa HG “Budvanska rivijera“, odnosno HTP Miločer.

Crnogorski parlament je 29. septembra 2015. godine, bez prisustva opozicije, usvojilo kontroverzni aneks I ugovora o zakupu elitnog letovališta glasovima poslanika DPS-a, Liberalne partije, manjinskih partija i Pozitivne. Upravo glasovi Pozitivne, na čelu sa Darkom Pajovićem, aktuelnim ambasadorom u Kini, bili su presudni da se Statisovoj firmi omogući produženje ugovora o zakupu popularnog Sveca i Kraljičine plaže sa 30 na 42 godine, dok je zemljište u srcu Pržna na samom ulazu u Miločerski park dato na 90 godina. Upravo na toj parceli započela je gradnja novog hotela Kraljičina plaža, ali i depadansa sa 66 apartmana predviđenih za prodaju.

Da se izađe u susret zakupcima Svetog Stefana, zalagao se pre svih nekadašnji premijer Igor Lukšić, čiji kabinet je još 2012. pripremio anekse ugovora. Da je Lukšić bio u odličnim odnosima sa zakupcima Svetog Stefan bilo je jasno kada je novogodišnje praznike 2012. proveo u Maroku. Lukšić i ministri Vladimir Kavarić i Milorad Katnić, sa suprugama, bili su gosti u luksuznom ljetovalištu Amanjena na račun kompanije Aman Resorts. Nakon kritika javnosti, Lukšić je objasnio da je razlog njegove posete kompaniji Aman u Maroku to što je riječ o jednoj od najvažnijih investicija svetski poznatog lanca, što je navodno kompliment svakoj zemlji u kojoj je prisutan.

Statis je sa malezijskim partnerima 2015. kupio većinski udio u HIT Montenegro, koji je bio u vlasništvu istoimene firme iz Nove Gorice, i postao vlasnik “Maestrala“ u Pržnu. Usledila je obimna rekonstrukcija, a obnovljeni hotel otvorio je prije dvije i po godine premijer Duško Marković.

Tada su iz Statisove i Puine kompanije saopštili da su u kupovinu i adaptaciju hotelskog kompleksa uložili 50 miliona eura, kako bi “Maestral“ dobio prestižnih pet zvezdica.

Statis je preko svoje kompanije “Durmitor Hotel and Villas” počeo gradnju novog hotela na Žabljaku, na mjestu starog “Durmitora” koji je srušen. Najavljeno je da je reč o investiciji vrednoj 20 miliona eura.

Najvredniji dio biznisa nova Kraljičina plaža i apartmani

Uprkos protivljenju Opštine Budva, “Adriatic properties” započeo je izgradnju novog hotela “Kraljičina plaža” i depadansa.

Opština osporava rešenje doskorašnjeg Glavnog državnog arhitekte Dušana Vuksanovića koji je u avgustu prošle godine dao saglasnost na idejno rješenje za novi hotel “Kraljičina plaža“, na osnovu koga je urađen glavni projekta, a potom i prijavljena gradnja.

Opština je svojevremeno onemogućila izdavanje građevinske dozvole, kada joj je Ministarstvo održivog razvoja i turizma priznalo svojstvo stranke u postupku.

Međutim, donošenjem novog zakona, procedura je išla u korist Statisove firme, uprkos jasnom stavu nove budvanske vlasti da neće dozvoliti betonizaciju Miločerksog parka.

Skupština opštine je prije tri godine donijela Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka i neposrednog zaleđa ostrva Sveti Stefan, kojom se ne podržava izgradnja novih, već samo rekonstrukcija postojećih objekata u postojećim gabaritima.

Ukupna investicija procijenjena je na 70 miliona eura. Hotelski rizort “Miločer“ imaće dve podrumske etaže, prizemlje i četiri sprata. Ukupan smeštajni kapacitet je 126 ključeva (262 kreveta), od čega je 60 hotelskih soba i 66 apartmana. Površine hotelskih soba su od 30 do 70 kvadrata i projektovane su kao jednokrevetne i dvokrevetne.

Bonus video:

(Espreso.rs/Vijesti.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media