SRPSKI AGENTI IZVODE OPERACIJE PO CRNOJ GORI? Ko su JASTREB, ZMIJA I PANTER i šta oni rade u Podgorici?
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić

bomba iz cg

SRPSKI AGENTI IZVODE OPERACIJE PO CRNOJ GORI? Ko su JASTREB, ZMIJA I PANTER i šta oni rade u Podgorici?

Umesto treženog pripadnika kriminalnog klana, u stanu su policijske snage zatekle Ž.S. srpskog državljanina sa prijavljenim boravkom u Crnoj Gori. Istražiteljima je ispričao da je pre nekoliko meseci iznajmio stan u Nikšiću, a da radi na imanju Manastira Ostrog

Objavljeno: 14.03.2020. 13:48h

Crnogorska policija privela je u sredu srpskog državljanina Ž.S. (23) zapošljenog kao civila pri Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Manastiru Ostrog, radi dalje istrage povodom zaplijenjenih dokumenata koja imaju oznaku “strogo poverljivo” i u kojima se najavljuje organizacija diverzantskih akcija u Crnoj Gori, piše Pobjeda.

Prema informacijama Pobjede, crnogorska policija je početkom sedmice izvela opsežnu akciju lociranja pojedinih bezbednosno interesantnih osoba za koje se osnovano sumnja da učestvuju u operacijama šverca narkotika.

U sredu rano ujutro policija je pretresla jedan “štek stan” u Nikšiću u nadi da će zateći bezbednosno interesantnu osobu iz Podgorice za kojom je raspisana interna poternica. Prema operativnim podacima, ta osoba trebalo je da bude sakrivena, sa svojom devojkom koja je Nikšićanka, u iznajmnjenom stanu.

Umesto treženog pripadnika kriminalnog klana, u stanu su policijske snage zatekle Ž.S. srpskog državljanina sa prijavljenim boravkom u Crnoj Gori. Istražiteljima je ispričao da je pre nekoliko meseci iznajmio stan u Nikšiću, a da radi na imanju Manastira Ostrog.

Policija je, ipak, iskoristila sudski nalog i prilikom pretresa pronašla, osim nekoliko džointa marihuane, tri “strogo poverljive depeše”, označene kao “vojna tajna”.

Na dnu zaplijenjenih depeša su potpisi osoba koje stvarno postoje: Bratislav Gašić, direktor Bezbjednosno-informativne agencije Srbije, kao i Zoran Stojanov iz srpskog Ministarstva odbrane, piše Pobjeda.

Sve tri su naslovljene – Komanda ,,Panter“, a sadržaj deluje zastrašujuće. Primalac prve depeše se obaveštava da on (neidentifikovano lice, bez imena u depeši) i njegovi ljudi iz Komande „Panter“ ,,ne ulaze u sastav Ministarstva odbrane ili Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije“ da je prethodno određeni komandant snaga u Crnoj Gori, kodnog naziva ,,Jastreb“ ,,odustao od operacije“ te da ,,pre oružanih sukoba u Crnoj Gori“ treba preuzeti dva paketa.

foto: printscreen

Pošiljke koje ,,panteri“ u Crnoj Gori treba da preuzmu su označene šifrom cc-24/1 i cc-24/2. Ne navodi se sadržaj paketa, ali se precizno određuju zadaci tajne jedinice: ,,zauzimanje strateških položaja, izviđanje, diverzija i čuvanje strateških položaja i objekata tokom sukoba“...

Na kraju strogo povjerljivog zapisa naznačeno je da se “dalja komunikacija nastavlja preko kontakta ‘Zmija”.

Citirana depeša zavedena je 15. novembra 2019. godine. Načinom pisanja, strukturom teksta i navedenim komandama povjerljivi dokument podseća na instrukciju za ,,crne operacije“, koje neka država, preko agenata ili plaćenika, tajno izvodi na teritoriji druge zemlje.

Indikativno je i vreme slanja depeša: koju sedmicu pre usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, kada su prosrspske političke stranke u Crnoj Gori, pa i vrhovnici Srpske pravoslavne crkve na sva zvona najavljivali nemire, proteste i “krvlju branjene svetinje” ako se zakon usvoji u Skupštini Crne Gore.

Kako Pobjeda piše na dnu zaplenjenih depeša su potpisi osoba koje stvarno postoje u obaveštajnoj nomenklaturi Srbije: Bratislav Gašić, direktor Bezbjednosno-informativne agencije Srbije, kao i Zoran Stojanov, pravnik zapošljen u Ministarstvu odbrane Republike Srbije.

Gašić, nekadašnji kontroverzni ministar odbrane Srbije, od 2017. godine, po naređenju Aleksandra Vučića, direktor je BIA, a Zoran Stojanov je vojni službenik u Ministarstvu odbrane Zorana Vulina, ovlašćen za rešavanje po zahtevima za pristup informacijama iz nadležnosti Uprave za odnose sa javnošću.

Na kraju strogo poverljivog zapisa naznačeno je da se “dalja komunikacija nastavlja preko kontakta ‘Zmija’“.

Teško je poverovati da bi se depeše takve zastrašujuće sadržine i sa originalnim potpisima dvojice srpskih bezbednosnih funkcionera zaista mogle naći kod dvadesetrogodišnjeg srpskog državljanina iz Novog Sada.

Prema informacijama Pobjede, Ž.S. ne slovi kao bezbednosno interesantna osoba i u Srbiji su zabeleženi neki njegovi sitniji prekršaji.

U Crnu Goru se preselio 2017. godine i zapošljen je u Manastiru Ostrog. Na saslušanju je, kaže izvor Pobjede, istakao da se bavi ,,ne mnogo teškim fizičkim poslovima, da ponekad obezbeđuje da kolone hodočasnika prolaze“. Uredno prima 400 eva nadoknade mesečno, a ponekad, za potrebe monaha Mateja Vuksanovića koji ga je i angažovao da radi u Ostrogu, obavlje i kurirske poslove.

Iako je delovao zaplašeno nakon privođenja, izvor Pobjede iz istrage tvrdi da policiji do sada nije otkrio odakle u njegovom posedu navodno povjerljive vojne depeše. I za koje svrhe bi mu mogle poslužiti.

Za sada nisu poznati detalji iz istrage, osim podatka da je Ž.S. priveden. Iz crnogorske policije nisu odgovarali na upite Pobjede.

Bonus video:

(Espreso.rs/RTCG/Vijesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media