ATEISTI ĐUKANOVIĆ I MARKOVIĆ NE MOGU NARODU DA ODUZIMAJU SVETINJE: Amfilohije pred sastanak uputio JASNU PORUKU
Amfilohije Radović, Foto: Beta / Dragan Gojić

ZAKON O SLOBODI VEROISPOVESTI

ATEISTI ĐUKANOVIĆ I MARKOVIĆ NE MOGU NARODU DA ODUZIMAJU SVETINJE: Amfilohije pred sastanak uputio JASNU PORUKU

Amfilohije je kazao da od 1913. godine država nista nije sagradila

Objavljeno:

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da predsednik Milo Đukanović, premijer Duško Marković i predsednik Skupštine Ivan Brajović, "koji su ateisti, nemaju pravo da ubijaju Boga u narodu i oduzimaju im svetinje".

- Kome da daju Cetinjski manastir, Ostroški manastir? Svojoj autofekalnoj crkvi? To nije crkva, to je partija - istakao je mitropolit.

On je, na konferenciji za medije, čiji je povod upis pravoslavnih crkava, manastira i crkvenog zemljišta u katastar nepokretnosti, kazao da se nastavlja progon crkve, koji je počeo četrdesetih godina prošlog veka.

Amfilohije je kazao da od 1913. godine država nista nije sagradila.

- Šta ćemo sa severom i hramovima, Crna Gora ništa nije uložila u to.

Amfilohije je kazao da se trude da sav novac od priloga naroda ide u hram i obnovu svetinja.

- Priča se da manastir Ostrog prihoduje milione svake godine... Postoji tačna evidencija koliko se prihoduje i troši. Pomažemo porodice, dajemo stipendije, imamo narodne kuhinje - objasnio je Amfilohije.

foto: Zorana Jevtić

U Podgorici će sutra biti održan sastanak ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske o Zakonu o slobodi veroispovesti na ekspertskom niovu.

Amfilohije je ponovio da će zahtevati da se iz tog zakona ponište sporne odredbe i poručio da se tim aktom oduzima imovina Crkvi, a da Islamskoj zajednici ostaju džamije.

- Obmanjuju Muslimane i Katolike, jer Zakon mora da važi za sve, ne samo za jednu zajednicu - kazao je Amfilohije na konferenciji za novinare na kojoj je ponovio da taj akt predviđa oduzimanje imovine samo Mitropoliji crnogorsko - primorskoj i eparhijama Srpske crkve u Crnoj Gori.

Istakao je da je reč o progonu Crkve u toj državi i da se taj duh, kako je rekao, "bogoubitstva i bratobustva" danas povampirio preko ovog zakona.

Za litije je rekao da su bekstvo od političke manipulacije.

- Zakon predviđa oduzimanje svetinja i hramova. Narod je krenuo na miran način da manifestuje veru. Prestao je da bude narod koji živi u strahu. Narod je krenuo sa časnim krstom da brani svoje dostojanstvo, dostojanstvo Crne Gore - kazao je on.

Koordinator pravnog Saveta Mitropolije, Velibor Džomić, kazao je da su saopštavane teze da su crkvene svetinje u imovinsko-pravnom smislu bile državne, "što nije tačno" .

Istakao je da imaju informacije da su u Upravi za nekretnine prethodnih godina uništena brojna rešenja i premeri koji se tiču upisa prava svojine nad crkvenom imovinom MCP, a da su ostala samo "gola rešenja" .

- Ako se to ispostavi kao tačno, podnećemo krivične prijave.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.