KORONA VIRUS BI MOGAO BITI SMRTONOSAN PO CRNU GORU, ALI NE PO NAROD: Ovo su podaci koji moraju da zabrinu Podgoricu
Budva, Foto: Profimedia

FRKA

KORONA VIRUS BI MOGAO BITI SMRTONOSAN PO CRNU GORU, ALI NE PO NAROD: Ovo su podaci koji moraju da zabrinu Podgoricu

Ako priča oko korona virusa potraje još mesec ili dva, spremite se za pretešku 2020. godinu.

Objavljeno:

Uvodna napomena: ovo je ozbiljan post.

Ministar finansija Francuske iskazao je ogromnu zabrinutost zbog uticaja korona virusa na ekonomiju te države.

Naime, broj turista u Francuskoj je manji 30% do 40% u odnosu na isti period prošle godine. Iako turizam čini 8% francuskog BDP-a, ministar finansija je veoma zabrinut za performanse francuske ekonomije u ovoj godini.

U Crnoj Gori, turizam čini 25% BDP-a što je za tri puta više nego u Francuskoj. Imamo katastrofalnu zimsku turističku sezonu, koja se karakteriše kao elementarna nepogoda zbog nedostatka snega.

Uprkos svemu što se događa u svijetu zbog korona virusa, osim intenzivnih najava koncerata potrošenih regionalnih „muzičara“, koje poseti par stotina ljudi (mahom familije i rodbine i ponekog zalutalog skijaša), bledih uveravanja da je sve ok i da nema potrebe za prevelikom brigom oko sezone, NEMAMO niti jedan podatak a kamoli informaciju o broju turista i uticaju korona virusa na turističku privredu Crne Gore.

Svaka država čija je vitalna grana industrije ugrožena (a turizam JESTE ugrožen zbog korona virusa), MORA imati spreman odgovor na ovakve krize koje prete da desetkuju turističku privredu u dužem roku. Za sada, nemamo niti jednu reakciju o mogućim uticajima korona virusa na našu turističku privredu, koja čini, valja ponoviti, ČETVRTINU crnogorskog BDP-a.

Dodatno, kroz efekat „prelivanja“ pada broja turista na ostale privredne grane, ogoliće se dobro poznata osetljivost crnogorske ekonomije na ekstre šokove: padaće svi proizvodi i prateće usluge koji su direktno i indirektno povezani sa turizmom; država će prihodovati manje poreza, kompanije će optimizovati kroz smanjenje plata i broja radnih mesta, kupovna moć stanovništva će dodatno opadati što će rezultirati ti usporavanjem naše ekonomije.

Ako priča oko korona virusa potraje još mesec ili dva, spremite se za pretešku 2020. godinu. Ovog puta smo baš ozbiljni.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/IN4S/Fejsbuk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.